Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri kentte hizmet veren yemek fabrikalarını ve Peynirciler Çarşısı’nda bulunan iş yerlerinde denetimler gerçekleştirdi. Yapılan denetimlerde kentte bulunan yemek fabrikalarını ve peynirciler esnafının tamamını denetimden geçiren ekipler birçok iş yerine uyarı tutanakları tuttu.
 
Belediye Zabıta Denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerde iş yerlerinin, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları başta olmak üzere hijyen ve çalışanların sağlık portör muayene cüzdanları ile beraber kullanılan malzemeler ve malzemelerin kullanma tarihleri titizlik ile incelendi. Yapılan incelemeler ve denetimlerde ciddi sorunlar ile karşılaşmayan ekipler eksilikleri bulunan iş yerlerine eksiklerini tamamlamaları için kısa bir süre vererek uyarılar yaptı.
 
Bütün yemek fabrikaları denetlendi  
 
Belediye Zabıta ekipleri tarafından ilk olarak yemek fabrikalarında yapılan denetimlerde kentte hizmet veren tüm yemek fabrikaları denetlendi. Fabrikalarda kullanılan etleri ve kullanılan malzemeleri titizlik ile inceleyen ekipler çalışanlarında sıkı denetim kontörlünden geçirdi. Buralarda eksiklikleri bulunan iş yerlerine belediyenin yetkilileri tarafından gerekli uyarılar yapılarak eksikliklerini tamamlamaları için zaman verildi.
 
Peynirciler çarşısı tümden kontrol edilerek denetlendi 
 
 Yemek fabrikalarının tamamında denetim yapan ekipler daha sonra kentin en çok bilinen ve gıda malzemesinin tüketildiği Peynirciler Çarşısında denetim yapıldı. Burada yapılan denetimlerde tüm esnafların iş yerleri kontrol edilerek iş yeri sahipleri uyarılarak uyarı tutanakları tutuldu. Yapılan denetimlerde peynir ve kasap esnaflarından oluşan Çarşı esnafına eksikliklerini gidermeleri için iki gün süre tanıyan belediye ekipler, eksikliklerin giderilmemesi durumunda kapatmaya kadar cezai işlem uygulaması yapacaklarını söyleyerek esnaflar ciddi bir şekilde uyardı. Peynirciler çarşısında bulunan iş yeri esnafının sineklerden oluşan sorunun giderilmesi için tüm iş yerlerinin gerekli firmalar ile anlaşma yapmalarını isteyerek gerekli ilaçlama çalışmalarını düzenli yapılmasını istedi.
 
Karakoyun: Kurallar yerine getirilinceye kadar denetimlere devam
 
Zabıta Müdür Yardımcısı Zeynep Karakoyun, kent merkezinde bu tür denetimleri sürekli yaptıklarını ve buna devam edeceklerini belirtti. Karakoyun, ayrıca esnafların ürünlerini ve etlerin özellikle buzdolabında barındırmalarını isteyerek hiçbir çalışanın eldivensiz çalışmamasını istedi. Esnaflara iş yerlerini temiz tutmalarını ve çöplerini belirlenen saatler dışında çıkarmamaları uyarısında bulunarak bu şartlara uymayan iş yerlerine hiç acımadan cezai işlem uygulaması yapılacağını söyleyen Karakoyun “Kentte yaşayan yurttaşların sağlığını yakından ilgilendiren iki önemli alan olan yemek fabrikalarını ve Van için özel bir yeri olan peynirciler çarşısında denetim yaptık. Yemek fabrikaları, toplu yemek çıkaran ve binlerce insanın sağlığını yakından ilgilendiren iş yerleridir. Onun için bu iş yerlerini çok ciddi bir şekilde ele alarak denetimler yapıyoruz. Bu iş yerlerinde karşılaşacağımız olumsuz durumlarda gerekli tüm işlemler yapılacak” diye konuştu. Karakoyun, “Peynirciler çarşısında da yaptığımız çalışmalarda gerek duyduğumuz iş yerlerine gerekli işlemleri yaptık. Esnaflarımıza gerekli bilgilendirmeyi ve uyarılarımızı yapıyoruz. Bizim için halk sağlığı çok önemlidir. Yaz sezonu olduğu için daha sıkı bir şekilde denetimler yapıyoruz. Halkımızın ve esnafımızın da bu konuda bize destek olmasını ve duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi. İlaçlama konusunda eksiklikler gördüğünü söyleyen Karakoyun “Bunun için gerekli uyarılar yaptık. Özellikle sinek ve hijyen konusunda uyarılar yaptık. Bu uyarılarımızı dikkate almayan ve eksikliklerini gidermeyen esnaflarımıza kesinlik ile cezai işlem yapacağız. Tüm esnaflarımıza ve iş yeri sahiplerine gerekli hassasiyet ve titizliğin gösterilmesini istiyoruz” diye konuştu. 
Editör: Wan Haber