Geçtiğimiz hafta Bosna Hersek ve Romanya'ya ziyarette bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 3 üniversite ile Erasmus, Mevlana ve işbirliği protokolü imzaladı.

Rektör Battal, yurt dışı gezisinin ilk durağı olan Bosna Hersek Saray Bosna Uluslararası Üniversitesi'nde kampus alanını gezdikten sonra burada Erasmus ve Mevlana protokolü imzaladı. Uluslararası işbirliği konularında da iki üniversite arasında yapılacak çalışmaların değerlendirildiği ziyaretin ardından Romanya Bükreş ve Galati'de bulunan üniversitelerle de protokol imzaladı.

Saray Bosna, Romanya Bükreş ve Galati şehirlerinde 3 üniversite ile Erasmus, Mevlana ve genel işbirliği protokolleri imzaladıklarını kaydeden Battal, "Saray Bosna Uluslararası Üniversitesi ile bir anlaşma yaptık, protokol imzaladık. Akabinde Romanya Bükreş'e geçtik. Orada Spiru Haret Üniversitesi ile protokol imzaladık. Aynı şekilde Galati Üniversitesi ile anlaşma imzaladık. Bu anlaşmalarla gerek Saray Bosna gerekse Romanya Bükreş ve Galati üniversiteleriyle hem Mevlana hem de Erasmus kapsamında öğrenci ve akademisyen değişimi gerçekleştirilecek. Bu üniversitelerle biraz daha etkin bir işbirliği yapmak istiyoruz. Protokol imzaladıktan sonra 'o protokol orada kalsın' mantığında değiliz. Yaptığımız protokolleri hayata geçirmek noktasında hassasız. Bugünden talimat verdim, bahsettiğim üniversiteleri içine alan uluslararası bir kongre yapacağız. 3-4 ülke birleşip kapsamlı bir kongre ve çalıştay yapma çalışmalarımızı başlattık. Bu üniversiteler ile sosyo-kültürel ilişkilerimizi devam ettireceğiz. İnşallah Balkanlarda birkaç üniversite ile anlaşma yapmak suretiyle öğrencilerimizi buralara yönlendireceğiz. Öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz yurt dışında değişik ülkelere gitmek istiyorlar. Oralarda çalışmak istiyorlar. Bu kapsamda her geçen gün yeni üniversitelerle protokol imzalayıp bunun önünü açmış oluyoruz. Amacımız sadece Avrupa ve Amerika’yla sınırlı kalmasın, Balkan ülkeleri, Ortadoğu ülkelerine de bu şekilde öğrenci gönderelim istiyoruz. Dolayısıyla bu protokollerimizle beraber 10-15 ülkede 25'e yakın üniversite ile protokolümüz var. Bundan sonrada bu gayretlerimiz devam edecek. Amacımız üniversitemizin uluslararası düzeyde tanınabilirliğini artırmak ve öğrenci, akademisyen değişimini sağlamak, ortak büyük projelere imza atmak. İnşallah bu protokoller üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olur" diye konuştu.

Editör: Wan Haber