Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Gümrükçüoğlu, Organ Nakil Merkezi’de öncelikle böbrek nakli yapılabilmesi için bütün prosedürlerin yerine getirildiğini belirterek, “Organ nakli yaparak, öncelikle böbrek nakli yapmak için bütün işlemlerimizi tamamladık. Şu anda tam olarak hazır durumdayız” dedi.


Doç. Dr. Aziz Sümer, Organ Nakil Merkezi olarak yeni bir merkez olduklarını ifade ederek, “Türkiye’de 60’e yakın diyaliz hastası olduğunu biliyoruz. Binlerce de organ nakli bekleyen hastamız var. Bu organ bağışı haftası vesilesiyle tüm vatandaşlarımıza organlarını bağışlamaya davet ediyoruz. Türkiye’de maalesef organ nakillerinin yüzde 80’inin canlı nakilden yapıldığını biliyoruz. Sadece yüzde 20’lik bir kısmı kadavradan yapılabiliyor. Yaklaşık bir ay önce kurulan bir merkeziz. Buradan insanlara müjdeyi vermek istiyoruz, 30’a yakın kadavra listemize kayıt yapan hastalar oldu. Yaklaşık 4 tane de canlı hastamızı hazırlamaya başladık” şeklinde konuştu.

atilla-gurkan.jpg

Doç. Dr. Özgür Kemik ise, canlı organ nakil hazırlıkları ve böbrek ameliyatları hakkında bilgi vererek, “Ameliyatlarımızı eğitim aldığımız Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi kurucularından Prof. Dr. Alihan Gürkan hocayla beraber ameliyatlarımızı gerçekleştireceğiz. Alihan Gürkan hoca şu anda Antalya Memorial Hastaneler Grubu Genel Cerrahi Direktörlüğünü yapmaktadır. Bize destekleri olacaktır. Biz Aziz hocayla beraber yaklaşık bir buçuk yıllık bir eğitim sürecinin ardından buradaki organ nakil merkezini açmış bulunuyoruz. İkimizin de yapmış olduğumuz organ nakil sayıları yüz 30 ve üzerindedir. Ama Alihan hocamızın önderliğinde burada nakil ameliyatlarını gerçekleştireceğiz. O yüzden vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde bu nakil merkezine gelmelerini ve takiplerini de buradan yapmalarını umuyoruz. Burası ilk olması ilk defa ameliyat yapılacak algısı yanlıştır. Çünkü nakil ameliyatları nakil cerrahları tarafından gerçekleştiriliyor. Bunlar da özel bir eğitimden geçerek ve sertifiye edilerek bu ameliyatları yapıyorlar. Bakanlığımızın belirlemiş kuralllar çerçevesinde bu eğitim sürecinde geçmeyen ve bu ameliyatları belirli sayıda yapmayan kişi ve merkez olarak zaten sertifiye etmiyorlar. Yaklaşık bir buçuk yıl bir eğitimi tamamlayıp belirli sayıda organ nakillerini ben ve Aziz hoca, Prof. Dr. Alihan Gürkan hocanın önderliğinde gerçekleştirerek sertifikasyon işlemlerini tamamlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber