Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü ve bölgenin kalkınmasında çığır açacağı belirtilen kuruluşu Resmi Gazetede yayımlanan Tekno-Kent Projesi'nin esas sözleşmesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yasaya uygun bulunarak kabul edildi. Bunun üzerine rektörlük binasında bir toplantı yapılarak önümüzdeki haftalarda esas sözleşmenin imzalanmasına karar verildi. Sözleşmenin imzalanmasıyla beraber Tekno-Kent hayata geçmiş olacak.


Toplantıdan önce basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tekno Kent Projesi'nin Van için son derece önemli bir proje olacağının altını çizdi. Rektör Battal; "Tekno-Kent sözleşmesini imzaladıktan sonra bu projeyi hayata geçireceğiz. Bundan iki hafta önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı bir toplantıya katılmıştık. O toplantıda özellikle üniversiteler ile sanayi işbirliğinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı konuları tartışıldı. O toplantı çok yararlı oldu. Şunu orada gördük ki biz Van sanayicileri, iş adamları ve üniversitesi olarak doğru yoldayız. Yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığımız Tekno-Kent'in artık sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hızlı bir şekilde Tekno-Kent'in kuruluşunu gerçekleştirip, burada Ar-Ge çalışmaları ile birlikte Van'ın geleceğine önemli katkılar sunacağımızı ümit ediyorum. Sermaye, bilim, Bakanlığın ortaya koyduğu teşvikler ve istihdam edilecek halk olmak üzere bu projenin dört ayağı olacak. Dolayısıyla bu temel ayaklar bir araya getirildiği zaman Tekno Kentler çok verimli, çok etkin bir duruma gelebiliyor. Üniversitemiz, 650 öğretim üyesi ve öğretim görevlileri ile birlikte bin 400 yetişmiş elemana sahip devasa bir kurum durumunda. Bunu ekonomik anlamda bir şirket olarak değerlendirdiğiniz zaman bu devasa bir şirket anlamına geliyor. Ama ürettiği bilimi, kendi içinde tutan bir şirket. İşte Tekno-Kent ile birlikte bu şirketi daha aktif hale getirerek Van’ımıza çok ciddi katkılar sunacağımız kanaatindeyim" dedi.


Tekno Kent Projesi'nin içeriğine de kısaca değinen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal konuşmasını şöyle tamamladı;
"Van'ın geleceğine dair öncelikler neler, hedefleri neler, onları gerçekleştirmek adına Tekno Kentler son derece önemli. Sanayicinin elini güçlendirecek bu proje ile Ar-Ge kapsamında üretilen ürünlerde vergi indirimi gibi kolaylıklar söz konusu olabilecek. Yatırım adına yer sorunu yaşandığı zaman Tekno Kentlerin yer açması ve üretime katkı sağlaması da mümkün olacak. Ülkemizin geleceğine dair yatırımların, üretim sürecinin ve sanayi sürecinin iyi noktalara gelmesi adına Tekno Kentler vazgeçilmezdir. Biz de bu adımı Van'da atıyoruz, hayırlı olsun."
Tekno-Kent’in önemli bir kuruluş olduğunu belirten VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu da, özellikle bilim ve sanayinin oluşması için projeyi önemsediklerini söyledi. Nadiroğlu, “İnanıyoruz ki projemiz, 2013 yılında çalışmalarına başlayacaktır. İlimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı
İldeki küçük esnafın bu proje sayesinde büyük işler başarabileceğini kanıtlayabileceğini dile getiren ESOB Başkanı Faruk Alpaslan ise ,”İlimizdeki küçük esnaf ordusunun öncülüğünü yapabilecek bu proje, ayrıca küçük ve büyük esnafın bir arada işler yapabileceği bir projedir. Bizim için çok önemli olan projenin ilimize ve camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


Tekno-Kent Koodinatörü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş ise kampus içinde, 218 bin metre karelik alanda kurulacak olan Tekno-Kent ile şirketlere vergi muafiyeti, sigorta primi desteği gibi önemli teşvikler verileceğini söyledi.


Tekno-Kent ortakları tarafından yapılan kısa konuşmaların ardından, ortaklara düşen hisselerin yüzde 25 değerinin bankaya yatırılması kararlaştırılırken, esas sözleşme maddelerinde de mutabakata varıldı. Sözleşme önümüzdeki hafta ortaklar tarafından imzalanacak ve Tekno Kent Projesi hayat bulmuş olacak.


Rektörlük binasında yapılan toplantıya Rektör Prof. Dr. Peyami Battal Başkanlık ederken, Tekno-Kent ortakları Özel İdare Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) ve Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Müdürü Mahmut Gedik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Yrd. Doç. Ahmet Can, Tekno-Kent Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş da katıldı.

Editör: Wan Haber