YYÜ Fen Fakültesi tarafından organize edilen konferansa 25 ülkenin üniversitelerinin yanında Türkiye’deki 55 üniversitenin bilim adamları da katıldı. YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin konferans salonunda başlayan ve üç gün boyunca devam edecek olan Matematik Konferansı’nda yaklaşık 300 bilim adamı görüşlerini paylaşacak. Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start alan konferansta, YYÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç ile Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, İngilizce birer konuşma yaptılar. 


Daha sonra kürsüye çıkan YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Demirel, doğu ve batıyı birleştiren konferansın amacının deneyimli ve yeni başlayan matematikçileri bir araya getirmek olduğunu belirtti. Demirel, “Konferansın bir diğer amacı ise sadece pür ve uygulamalı matematik alanlarındaki araştırmacıları onurlandırmak ve cesaretlendirmek ve üniversitemizin prestijini arttırmaktır. Bu yüzden gelecek yıllarda bu tip konferansları yapmak için tekrar bir araya gelmeyi umut ediyoruz” dedi.
Konferansın dışında katılımcıların Van’ın tarihi yerlerini de görme fırsatı bulacaklarını ifade eden Demirel, “Organizasyon komitesi tarafından Akdamar Adası, Van Kalesi, Van Kedi Evi ve Van kahvaltısının da olduğu renkli ve tatmin edici bir sosyal program hazırlandı. Ben gerek konferansın düzenlenmesinde gerekse organizasyonların hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Açılış konuşmalarının ardından gazetecilere konferans hakkında açıklamada bulunan YYÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç, YYÜ’de ilk kurulan bölümün matematik olduğunu belirterek, bu kapsamda ilk defa uluslar arası bir matematik konferansı düzenlediklerini vurguladı. Tunç, “Konferansın amacı gerek ülkemizde gerekse yurt dışından genç ve deneyimli araştırmacıları bir araya getirmek, matematikteki yeni uygulamaları, dünyanın gidişatını bir arada tartışmak, tanışmak, kaynaşmak ve üniversitemizi bu noktada daha ileri bir noktaya taşımaktır. Şu anda Japonya’dan Pakistan’a, Hindistan’dan İran’a kadar toplam 24 ülkeden üniversitemize aktif katılım var. Bunun yanında yurt içinde ise 55 üniversitemizden bu konferansımıza bir katılım söz konusudur. Üç gün boyunca sürecek olan konferansımızda, uluslar arası arenadaki matematik konularını tartışacağız. Bu konferansın başarılı geçmesini diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber