YYÜ, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda okuyan öğrencilerinin olabilecek afetlerde insanlara daha fazla yardımcı olabilmeleri ve hayat kurtarabilmeleri amacıyla AFAD İl Müdürlüğüyle ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikattan önce YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal kısa bir konuşmanın ardından plaket takdimi yapıldı.


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu önünde gerçekleştirilen tatbikat, senaryo gereği Van Gölü merkezli 6.4 büyüklüğünde yaşanan deprem, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda hasar yol açtığı ve içeride çok sayıda yaralı personel ile öğrenci olduğu bilgisi AFAD'a iletildi.

Olay yerine araçlarıyla gelen AFAD ekipleri, okulu boşaltıldığı sırada içeriye girerek yaralı durumda olan personel ve öğrencilere ilk müdahaleyi yaptı. Ardından emniyet tedbirlerini aldıkları yaralıları dışarı çıkaran ekipler, burada hazır bekleyen 112 Acil Servis ekiplerine teslim edildi.

2 yaralı öğrenci, ambulanslarla hastaneye götürülürken, 4. katta mahsur kalan yaralı personel de güvenlik tedbirlerinin alınması sonrası sedye ile aşağıya halat yardımıyla indirildi.


Başarılı geçen kurtarma tatbikatında senaryo, depremin etkisiyle kontrolünü kaybederek otomobille kaza yapan kardeşleri kurtarmakla devam etti. Olay yerine gelen AFAD ekipleri, araçta sıkışan kardeşleri gerekli tedbirleri aldıktan sonra sıkıştıkları yerden çıkardı ve hazır bekleyen ambulansla hastaneye sevk etti.


Tatbikat, araçta sıkışan kardeşlerin kurtulmasıyla son bulurken, nefes kesen tatbikatı izleyen çok sayıda öğrenci ellerinde telefonlarla anı kaydetmek için bir birleriyle yarıştı. Öğrenciler, tatbikatın başından itibaren görev alan AFAD ve 112 ekiplerini alkışlayarak ekiplere moral verdi.


Tatbikat sonrası konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, tatbikatın üniversitede ilk defa yapıldığını belirterek, özellikle geleceğin sağlık personeli olacak öğrencilerin tatbikatlarla daha avantajlı konuma geleceğini söyledi.


Olabilecek afetlerde insanların ilk olarak sağlık personellerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Battal, "Biz bunun ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız depremlerde gördük. İnşallah bir daha yaşamayız. Ama deprem sonrasında ilk yardımın, ilk kurtarmaların ne anlama geldiğini hepimiz çok iyi gördük. Ülkemizin de bu anlamda çok iyi bir noktaya geldiğini bizzat müşahede ettik. Bundan önceki afetlerde çok ciddi sorunlar yaşanır, çok uzun sürede kurtarma işlemleri gerçekleştirilir ve çok sayıda insan hayatını kaybederken, Van'daki deprem sonrasında çok kısa bir sürede ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin çok etkin çalışmalarını gördük. İnşallah bizim yüksekokulumuzda da gençlerimiz bu vesile ile uygulamalı olarak bunları görmüş oldular" dedi.


Tatbikat sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Battal, öğrencilerin senaryo gereği olan rollerini çok gerçekçi sergilemelerinden dolayı tatbikat sırasında çok heyecanlandığını belirtti. Tatbikatta öğrencilerin tatbikatta tüm ekipmanları başarıyla kullandıklarına da değinen Battal, "Bu insanlar gördüğümüz gibi hangimizi kurtarabileceklerini, müdahale edeceklerini hiç birimiz kestiremiyoruz. Bu çocuklarımızın hedefi insan ve hedefi insan olan çocuklarımıza verdiğimiz bütün emeğin yerini bulduğunu gördüm. Oldukça gerçekçiydi ve hepsinden daha fazla heyecanlandım" şeklinde konuştu.
Tatbikatı izleyen öğrenciler ise ellerinde cep telefonlarıyla tatbikatı kaydettiler.

galeri.PNG

Editör: Wan Haber