YYÜ Cengiz Andiç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan YYÜ Proje Destek Ofisi Koordinatörü Yardımcı Doç. Dr. Abdullah Oğrak, projenin temel amacının Van’daki sivil toplum kuruluşları, üniversite, odalar ve belediye işbirliği ile DAP kapsamında verilen projelerden daha fazla pay almasını sağlamak olduğunu, ofis olarak da buna katkı sağlamak amacıyla böyle bir programın düzenlendiğini belirterek, “DAP İdaresi, 14 ildeki projelerin yürütülmesi, desteklenmesi ve denetimiyle ilgili önemli bir idare. Bizde Van olarak bu projelerden gereken payı almak istediğimiz için böyle bir organizasyon yaptık” dedi.

DAP projelerinin, bölgenin kalkınması için son derece önem arz eden bir teşkilat olduğunu belirten Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş ise, “Bölgemizin sosyal ve ekonomik yönden gelişimini temin eden büyük bir organizasyon. DAP illeri içerisinde Van’ında ayrı bir konumu bulunmaktadır. Çünkü Van, coğrafi konumu ve ikliminden dolayı kalkınma için çok müsait bir il durumunda. Teknokentin de kurulması ile avantajına avantaj ekledi. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte de farklı etkinlikler düzenleyerek Van’ın, bölgenin ve Türkiye’nin kalkınması için değişik çalışmalar içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir de, 1999 yılında kurulan DAP hakkında bilgilendirmelerde bulundu. DAP’ın içeriği hakkında kitapçıkların hazırlandığını belirten Demir, “2013 yılından itibaren bazı müdahale alanları belirledik. Bunun yanında 2013 yılında yine sermaye transferi denilen bir finansman ile ilgilenici kuruluşlara para aktararak bölgedeki bazı müdahale alanlarına ilişkin finansman desteğine başladık” diye konuştu.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, DAP Üniversiteler Birliği’nin kurulması ile 13 ilden 14 üniversitenin sürece katıldığını ve bölgesel kalkınmada, hangi kentlerin hangi alanlarda ve nasıl kalkınabilir amacıyla 5 alan belirlediklerini vurgulayarak, o beş alan üzerinde çok detaylı çalışmalar yaptıklarını söyledi. DAP İdaresi’nin bölgenin kalkınmasına katkı sağladığını ifade eden Battal, “DAP İdaresi, bölgede farklı illere gitmek suretiyle yaptıkları destekleri, faaliyetleri anlatıyorlar ve bu kapsamda da bölgenin kalkınmasına katkı sunmaya çalışıyorlar. Ben bu kapsamda böyle bir toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Program, daha sonra DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler tarafından yapılan sunum ile sona erdi.

Editör: Wan Haber