Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerde hasar görerek yıkılan kütüphane ve artan öğrenci sayısı nedeniyle hizmete cevap veremeyen merkezi yemekhanenin yerine yenilerinin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve öğretim üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Fevzi Özgökçe’nin açılış konuşmasını yapması ile devam etti. YYÜ’nün ilim ve irfan yuvası olarak bu bölgede hizmetler adına eğitim adına çok kadim çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Özgökçe, “Burada en acil ihtiyaçları olan kütüphanenin depremde yıkılması ile inanıyorum ki çok daha kapasiteli bir kütüphanenin temelini atacağız. Merkezi yemekhanede öğrencilerimizin eğitim öğretim süresince bu tesislerde çok güzel faydalanacaklardır. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, deprem döneminde binası hasar gördüğü için yıkmak zorunda kaldıkları kütüphane ve öğrenci sayısının artması nedeni ile üniversiteye yetmediği için yeni yemekhanenin temel atma töreni için bir araya geldiklerini belirtti. İki büyük yatırımın temelini atarak üniversiteye en kısa zamanda kazandırmaya çalışacaklarını anlatan Prof. Dr. Battal, “Yemekhane ve kütüphanemizin yatırım bedeli 20 milyon 900 bin TL değerinde. İhalesini yaptık, bugün ise temelini atıp hızlı bir şekilde bitireceğiz. Öğrencilerimizin ve akademik personelimizin kütüphane desteklerinden yardım almaları açısından en küçük bir sorun yaşamadık. Zaman zaman spekülatif bazı girişimler oluyor, ama biz onların da basın aracılığı ile doğru olmadığını ifade ediyoruz. Deprem sonrasında 3 farklı noktada kitaplarımızın yüzde 80’nine yakını rafa koyduğumuzu belirtmek istiyorum. Önümüzdeki bir iki ay içinde hizmete alacağımız mühendislik fakültemizde de ayrıca bir kütüphane birimimiz var. Onu da açtığımız vakit hiçbir sorunumuz kalmayacak. Ancak şu anda inşaatını devam ettirdiğimiz kütüphane ve yemekhanemizi bitirip önümüzdeki yıl hizmete alacağız. Yine bu kütüphane ve yemekhane binalarımızın kurulduğu aksta ‘Alle’ yolumuz da olacak. Çevre düzenlemesini güzel bir proje ile birleştirdiğimiz zaman güzel bir bulvar haline gelecek. Öğrencilerimiz, hatta halkımız zaman zaman buraya gelip boş zamanlarını geçirebileceklerdir. Spor kompleksimizin de inşaatı önümüzdeki yıl bittiği zaman içerisinde bulunduğumuz bu ortamın çok daha güzel, çok daha şık ve yaşanabilir bir ortam olacağını göreceğiz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Van Valisi İbrahim Taşyapan ise, YYÜ’nün 30 yılı aşkın yaşı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en köklü üniversitelerinden biri olduğunu belirtti. Üniversitelerin içerisindeki binalarla değil, içindeki öğrencileri, öğretim elemanlarının kalitesi ve yetkinliği ile isim yaptıklarını anlatan Vali Taşyapan, “Ama dünyada isim yapmış üniversite kütüphaneleri de vardır. Dolayısıyla kütüphanesiz bir üniversite düşünmek mümkün değil. Bizim üniversitemizin kütüphanesi yok değildi, ama deprem nedeni ile yıkıldı. İnşallah yeni yapacağımız kütüphane hem modern binasıyla hem içindeki donanımıyla hem de bilgiye en seri en hızlı ulaşma yollarını barındıracak teknoloji ile YYÜ’ye büyük bir değer katacaktır. Öğrencilerimize büyük bir katkı sunacaktır. Öğrencilerimizin kütüphanelere girme oradan faydalanma alışkanlıklarını yükseltmek durumundayız. 4 yıl okuyup da hiç kütüphaneye uğramadan giden öğrencimiz olmamalı. Buraların içindeki bilgileri, hazineleri kendi daracıklarına katarak, oralardan iyi faydalanarak, kendi dallarında en iyi olmanın yollarını aramalılar. Dolayısıyla bir kütüphanenin üniversiteye kattığı şey sadece kitaplar ve bilgiler değil, onların içinde yetişen insanların vatana, millete hizmet değeri ile ölçülmelidir. Onun için bu yatırımı çok önemsiyorum. Diğer yatırımlarda da üniversitemizin sosyal bir eksikliğini gidermiş olacak. Öğrencilerimize beslenme imkanı, sosyal imkanlar sunacak. Dolayısıyla 21 milyon TL’lik bu yatırımın Van’ımıza, üniversitemize büyük değerler katacağına bende inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kütüphane ve yemekhanenin temel atma töreni yapılırken, Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde verilen kokteyl ile program son buldu.

Editör: Wan Haber