YYÜ Tıp Fakültesi ve Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) tarafından organize edilen "9. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi" Van’da yapıldı. Kongrenin açılışında konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van'ı ve yaşanan değişimi anlatarak herkesi bu güzellikleri görmeye davet etti. Karaloğlu; "Türkiye'de maalesef medyanın; doğu, batı, kuzey, güney bölgeleri arasında oluşturduğu ön yargılar var. Bu ön yargıları ortadan kaldırmanın tek yolu, buraları görmektir. Sizin gibi eğitim seviyesi yüksek insanların gelip buradaki insanlarla temas kurması çok önemli. Çünkü her birimizin kafasında birilerinin oluşturduğu köşeler var. Bu kente ilk geldiğimde düşüncelerim farklıydı. Şimdi ise çok şey değişti. Aynı şeyi sizin de yaşayacağınızı düşünüyorum. Onun için ilin yöneticileri olarak, her türlü kongrenin Van'da yapılmasını önemsiyorum" dedi.


YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı’nın, 9. Pediatrik Hematoloji Kongresi’nin Van’da yapılması ile ilgili kendisini ziyaret ettiğini belirterek, “Çok önemsediğim bu toplantının burada yapılacak olması beni çok mutlu etti ve ön çalışmalar hemen başladı. Şimdi görüyoruz ki bu titizlik meyvesini vermiş harika bir sempozyum oluyor. İnanıyorum ki ilerleyen aşamalarda güzide hocaların çalışmalarıyla ortaya koymuş oldukları çok önemli yeni bilgiler burada tartışılacak, paylaşılacak. Sayın Başkanımızın ifade ettiği gibi de bu aile bilinci, aile düşüncesi içerisinde bunları birlikte tartışacaksınız, tartışılan konuların hepsi gelecekte bize yararlı bilgiler olarak dönüp kullanıma sunulacaktır. Özellikle sağlıkla ilgili olan bu konularda en kısa sürede etkin bir şekilde bize yansıyacağını biliyoruz. Şunu da biliyoruz ki gerçekten Türkiye tıp alanında en önde gelen ülkelerden, dolayısıyla siz değerli bilim adamlarımızın, hocalarımızın tıp biliminde ülkemizin dünyada ön sıraya çıkmasındaki katkılarınızdan dolay sizleri tebrik ediyorum. Sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu güzel Van’da sizleri konuk etmekten onur duyduk, mutluluk duyduk. İnşallah Van’ı gezdikçe keşfedecek ve Van’dan ayrılmak istemeyeceksiniz. Bu kongrenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.


""

Bilimsel konuların ele alındığı kongrede, özellikle besinsel demir, vitamin B12- folik asit eksikliklerinin ülkemizdeki durumu, myeloblastik lösemilerin tedavisinde Türkiye’de uygulanan çeşitli protokol sonuçları, kök hücre transplantasyonunu da kapsayacak şekilde tedavi yaklaşımları konuları ele alındı.


Bir otelde düzenlenen ve TPHD Başkanı Prof. Dr. H. Gülyüz Öztürk, YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner’in de birer konuşma yaptığı kongreye bilim adamları, doktorlar ve vatandaşlar katıldı.
 

YYÜ DURSUN ODABAŞI TIP MERKEZİ’NDE İKİ ETKİNLİK
YYÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Jinekoloji Endoskopi Derneği (JED) tarafından birlikte organize edilen "Laparoskopik Jinekolojik Cerrahide Uygulamalar Kursu" YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde gerçekleştirildi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı kursun açılış töreninin ardından ameliyathaneden canlı yayında eğitimler yapıldı.


İkinci etkinlik ise, YYÜ Tıp Fakültesi ve Patoloji Dernekleri Federasyonu tarafından gerçekleştirilen "Patolojide Yenilikler Sempozyumu" oldu.

Editör: Wan Haber