YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Aziz Sümer, başta İstanbul olmak üzere Mersin, Kırkkale, Ankara gibi birçok ilden obezite ameliyatı olmak için Van’a geldiklerini belirtti.

 

Dr. Sümer, Van artık birçok ille yarışır duruma geldiğini, gerek böbrek nakil dalında gerekse obezite tedavisinde çok yol kat ettiğini artık birinci ligde oynadıklarını söyleyerek, “Doğudan batıya olan aslında sağlık ve bilim göçünü, bir anlamda batıdan doğuya çevirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim birkaç iyi sonucu var. Birincisi Van ilini tanıtmak, reklamını yapmak, ikincisi üniversitemizin adını böyle bilimsel aktivitelerle ve faaliyetlerle duyurmak. Üçüncü olarak da ülkemizde hakikatten tüm insanların Edirne’den Kars’a kadar ülkemizin herhangi bir ilinde hastanesinde ameliyat olabilme, sağlık hizmeti alabilme imkanının olduğunu göstermek açısından ve insanlar arasında, toplumlar arasında, kültürler arasında bağ kurma açısından da çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Toplumlar arasında, insan sanatla, sporla ve bilimle bağ kurulduğuna inanıyorum. Biz bunun bilimsel tarafını az da olsa üstlendiğimiz için çok mutluluk duyuyorum.

 

Üniversitemizin Genel Cerrahi anlamında kendi yaptığımız iş anlamında, üniversitemizi biz birinci lige çıkardığımızı düşünüyorum. Burada özellikle organ naklinin, böbrek naklinin ilk defa yapılması ve son teknolojiyle yapılması, obezite cerrahisinin ivme kazanması, sevgili meslektaşım Doç. Dr. Özgür Kemik tarafından ERCP’nin bu bölgede yapılması bizim üniversitemizin kendi bölümleri arasında süper toto birinci ligine çıkartmış durumdadır. Biz artık cerrahi olarak şampiyonluğa oynamak istiyoruz, bunun için de alt yapılarımızı sağlamlaştırmak istiyoruz. Yani üniversitemizi eğer istediklerimiz olursa, Rektör hocamız ve yöneticilerimiz bizim alt yapımızı sağlamlaştırırlarsa, özellikle organ nakli ve obezite cerrahisi açısından söylüyorum Türkiye'nin ilk 5 üniversitesi arasına sokmak gibi bir gayemiz, bir amacımız, idealimiz var” dedi.

 


İstanbul’dan gelen ve obezite ameliyatı olan Emre Karakaş isimli vatandaş, illerin hiçbir önemi olmadığını, önemli olan doktor ve personellerin iyi olması, uzman olması olduğunu ifade ederek, “Çocukluğumdan beri kilo problemim vardı. Birçok araştırma yaptım. Çok yakın bir arkadaşımın aracılığıyla Aziz Sümer hocayla tanışma fırsatım oldu. Görüşmeden sonra Van’a geldim. İstanbul’dan Van’a gelmemin sebebi, şehirlerin isimleri değil de birincisi doktorların uzmanlığı, ikincisi hastane personelinin buradaki yakınlı dolayısıyla Van daha iyi olabilir diye düşündüm. Aziz hocanın en az kendisi kadar iyi, başarılı bir ekibi var. Sadece tıbbi anlamda değil, yakınlığıyla, sıcaklığıyla, burada bize hiç hasta psikolojisini yaşatmadılar çok sağ olsunlar. En güzel şekilde ağırlandık. Hayatımı değiştirecek ameliyatın dışında burada geçirdiğim bir haftalık süreç gerçekten bana hayatımın sonraki evrelerinde çok şey katacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber