Dünya 4 Nisan 2015 günü  yüzyılın en kısa Ay tutulmasına sahne oldu. Kanlı Ay olarak da adlandırılan kozmik olay 5 dakikadan kısa sürdü. Ay, cumartesi çok kısa bir süreliğine Dünya'nın gölgesinde kaldı. Kızıla bürünen Ay, aynı zamanda yüzeyinde turuncu, hafif sarı ve beyaza kaçan renklerle gökyüzünde belirdi. Türkiye'den gözlemlenmeyen Ay tutulması, 4 dakika 43 saniye sürdü.

Asya, Avustralya ve Amerika kıtalarının Pasifik kıyılarında gözlemlenen Kanlı Ay, 21'inci yüzyılın en kısa tutulması olarak kayıtlara geçti. Bir sonraki Ay tutulması, 28 Eylül 2015'te gözlemlenecek.

Kanlı Ay'ın çok kısa gözlemlenmesinin sebebi, Ay'ın Dünya'nın iç gölgesi olarak bilinen Umbra'nın kenarından geçmesi oldu. Ay'ın Dünya'nın gölgesine yakınlığından dolayı, Güneş ışınları Ay'ın kenarlarını aydınlatmayı başardı.

dunya-dun-yuzyilin-en-kisa-ay-tutulmasina-sahne-oldu1.jpg

Ay, teknik olarak Dünya'nın gölgesinde kalsa da, Dünya'nın kenarlarından ulaşan ışınlarla aydınladı ve göze kana bulanmış gibi göründü. Yaşanan nadir kozmik olay, Ay'ın sadece kırmızı değil, yer yer sarı ve griye kaçan mavi gibi farklı tonlarda gökyüzünde belirmesini sağladı. Dünya, 2015'te tanık olmaya devam ettiği tutulmaların keyfini Eylül ayında fazlasıyla çıkaracak. İlk olarak 13 Eylül'de parçalı Güneş tutulması, ardından 28 Eylül'de Ay tutulması gerçekleşecek.

Dünya, 2016 ve 2017'de birer tam Güneş tutulmasına tanık olacak.

Editör: Wan Haber