Çanakkale'de tuğla sergisi açıldı. 1900'lü yıllarda yapılan ve İstanbul ile Çanakkale'deki yapılarda kullanılan yaklaşık 100 tuğladan oluşan koleksiyon Çanakkalelilerin beğenisine sunuldu.
Tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, 220 tuğladan oluşan koleksiyonunun bir bölümünü Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergiledi. "Ateş ve Toprak İşte Çanakkale" adlı sergide Eceabat, İstanbul ve Tekirdağ Mürefte'de üretilmiş tuğla ile kiremitler yer aldı. Ahmet Uslu, "Geçmişte Osmanlı Devleti'nin en büyük tuğla üreticisi Çanakkale'nin Maydos ilçesiydi. 1873 yılındaki büyük İstanbul yangınından sonra tuğlanın önemi artmıştı. İstanbul'un tuğla ve kiremit ihtiyacını Maydos'ta kurulan üretim merkezleri karşılıyordu. Ayrıca Maydos'un dülgerleri çok marifetli olduğundan, İstanbul'daki büyük binaların yapımında görev alıyordu" dedi.
Sergilenen tuğlaların arasında 130 yıllık eserler de bulunuyor. Türklere ait olan tuğlaların üzerinde Ayyıldız veya Osmanlıca yazı, Rumlara ait tuğlaların üzerinde Rumca, Musevilere ait tuğlaların üzerinde ise Latince yazılar yer alıyor. Çanakkale Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki Sergi 28 Aralık Cuma gününe kadar ziyarete açık kalacak.
(CA-GD-MŞ)

19.12.2012 16:23:25 TSI

Editör: Wan Haber