Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, düzenlediği basın toplantısında 2013-2014 YURTKUR yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Kredi ve Yurtlar Kurumu, burs ve kredi imkanları ile yurtlarda yapılan değişikliklerin anlatıldığı toplantıda Bakan Kılıç, “47 bin 423 kız öğrenci, 40 bin 279 bin erkek öğrenci olmak üzere toplam 87 bin 702 öğrenci yurt imkanlarından yaralanabilecek. Ayrıca bu sene yüzde 5 genel müdürlere ayrılan kontenjan uygulamasını da kaldırıyoruz. Kapasitemizin tamamı elektronik ortamda yapılan değerlendirmelerle kullanılacak. Herhangi bir referans uygulaması artık yapılmayacak” diye konuştu.

Yaz döneminde Türkiye genelindeki öğrenci yurtlarında 25 bin yatak kapasite oranının eksiltildiğini açıklayan Kılıç, “Önümüzdeki eğitim öğretim yılında yatak kapasitesi 310 bin. Eksiltmekle beraber mevcut kapasitemizi arttırmayı başardık. Hedefimiz ranza uygulamasını kaldırarak, baza uygulamasına geçişi sağlamak” dedi.

Yurtlara yerleştirilen öğrencilerin 6 bin 316’sının uluslararası öğrenci olduğuna dikkati çeken Kılıç, “310 bin gencimize ekonomik ve güvenlik açısından yatak sağlamakla beraber, ayda 201 TL olmak üzere yemek katkısının da yurtlara sağlanacak. Günlük yemek katkısı bugün itibariyle 6 lira 70 kuruşa gelmiştir. Bu uygulama 1 Ocak 2014’e kadar geçerli olacaktır. O tarihten itibaren yeni bir düzenleme yapılacaktır” şeklinde konuştu. Konuşmasının ardından Bakan Kılıç, tuşa basarak 87 bin 702 boş yatak kapasitesine yapılan başvuruların sonuçlarını sisteme yükledi.

HARÇ KREDİSİ SORUSU

Burs ve kredi rakamlarına değinen Kılıç, 687 bin 340 gence Yüksek Öğrenim Kredisi verildiğini belirterek, “1 Ocak 2014 itibariyle bütün öğrencilere kredi kullanma hakkı verilecek. Zannediyorum bu rakam 900 bine ulaşır diye düşünüyoruz. Ayrıca 1 Ocak 2014 itibariyle şuan 301 bin burs alan kişiye 99 bin kişi daha ilave edeceğiz. Öğrencilerin 400 binine karşılıksız olarak burs tayin edeceğiz. Burs rakamları 2014 yılına kadar lisans 280 TL, yüksek lisans 560 TL ve 840 TL doktora olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bursların 2013 yılındaki maliyeti 1 milyar 249 TL olarak şekillenmektedir. Ayrıca yurt inşaatları hızlandırılmış olarak tamamlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Askeri okullardaki öğrencilerinde YÖK’ün kredilerine başvurabileceklerinin müjdesinin veren Kılıç, polis akademisi öğrencilerinin de aynı imkanlarından faydalanabileceğini söyledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Kılıç, bir gazetecinin “İkinci öğrenim öğrencilerinin yararlanacağı imkanları” sorması üzerine, “İkinci öğrenim öğrencilerine, ‘Harç Kredisi’ olarak bir düzenleme üzerinde çalışabiliriz. Çok talep gelirse eğer, mezuniyetlerinden sonraki süreçte işe başladıklarında geri ödemelerini gerçekleştirmek üzere bir kredi uygulaması yapılabilir” cevabını verdi.

Bir diğer gazetecinin “Yurtlara sağlanan internet imkanında, sosyal medya kullanımında kısıtlamanın olup olmaması” sorusuna, “Yurtta kalan ve sosyal medya üzerinden bize ulaşan öğrenciler, elyaf yorgan uygulaması, buzdolabı ihtiyacı gibi ihtiyaçları sosyal medya üzerinden öğrendik. Bizim hedefimiz sosyal medyayı kısıtlamak değil, sosyal medyayı kullananların önünü açmaktır” dedi.

Editör: Wan Haber