Türkiye’de ekonomik koşullarının zorluğu, iş bulma da yaşanılan sıkıntılar gibi birçok farklı sebeplerden dolayı her yıl binlerce kişi yurtdışına yerleşmek için girişimlerde bulunuyor. Yurtdışı göçmenlik konusunda uzman bir kuruluş olan Yeni Bir Hayat Kanada ve İngiltere’nin belirli koşulları yerine getiren kişilere yerleşme hakkı verdiğini belirtiyor.

Kanada göçmenlik programı adı altında bilinen nitelikli göçmen alımı yıllardır sürüyor. Bu programın en büyük özelliği üniversite eğitimi almış, iyi düzeyde İngilizce bilen ve belirli bir iş tecrübesine sahip kişilerin aileleri ile birlikte Kanada’ya yerleşme hakkını elde etmeleri. Bu üç şartı yerine getiremeyen kişilerin başvuruları kabul edilmiyor. Bu sebepten Yeni Bir Hayat firmasının kurucusu Şevki Akaydın başvurularda en önemli unsurun güvenilir ve uzman düzeyinde hizmet sunan bir danışmanlık firması ile sürecin yürütülmesi olduğunu özellikle vurguluyor. Böylece başvuru için gerekli şartlara sahip olup olmadığınız önceden tespit edilerek hem maddi, hem de zaman açısından kayba uğramanızın önüne geçiliyor. Kanada’ya göçmen olarak başvurmak için Kanada Hükümeti tarafından açıklanan belirli meslek gruplarından birisinde eğitim görmüş olmanız gerekiyor. Bu meslek dalları içinde mühendislikler, finans uzmanları ve yöneticiler öne çıkıyorlar. 2014 yılı için açıklanan Kanada Nitelikli Göçmenlik Meslek Listesini www.yenibirhayat.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

Göçmen kabul eden bir diğer ülke ise İngilitere. Kanada’nın tersine İngiltere profesyonel olarak maaşlı bir işyerinde çalışacak göçmenler yerine girişimci olarak işyeri açacak kişilere öncelik tanıyor. Ankara Antlaşması olarak bilinen bu göçmenlik programına başvurabilmek için iş kurabilecek eğitim ve deneyime sahip olmanız isteniyor. Nasıl bir iş kuracağınızın önemi çok fazla yok. Gıda maddeleri satacağınız bir dükkan da açabilirsiniz, ya da bilgisayar yazılımcısı da olabilirsiniz. İngiltere tarafından aranılan diğer iki önemli nitelik ise işinizi kurabilecek düzeyde nakit sermayenizin olması ve işinizi yürütecek kadar da İngilizce bilmeniz. Bu iki unsur son derece önemli. Eğer yeterli sermayeye sahip değilseniz ya da günlük hayatınızı idare edebilecek düzey de İngilizce bilmiyorsanız başvurunuz kabul edilmiyor.

Gerek Kanada, gerek İngiltere başvurunuz kabul edildiğinde hem size hem de ailenize oturma ve yaşama hakkı veriyor. Çocuklarınız eğitimlerini bu ülkelerde sürdürebiliyorlar. Belirli bir süre bu ülkelerde yaşadıktan sonra da vatandaş olabiliyorsunuz.

Editör: Wan Haber