ANKARA - Türkiye'nin dört yanından Ankara'ya şifa aramak için gelen hasta ve yakınlarını Büyükşehir Belediyesi ağırlıyor. İlki 2003 yılında Etlik Osmanlı İş Merkezi'nde açılan Şefkatevleri'nin sayısı yıllar geçtikçe çoğalarak kent geneline yayıldı. Sıcak bir ortamda, otel konforunda 7 yıldır hizmet veren 5 Şefkatevi, 439 yatak kapasitesi bugüne kadar 61 bin 957 hasta ve yakınını ağırladı.

Büyükşehir Belediyesi Şefkatevleri, şehir dışından Ankara'ya gelerek, şifa arayan ve barınma sorunu yaşayan hasta ve hasta yakınlarına yıllardır güvenilir bir çatı oluyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı olarak, ilki 2003 yılında Etlik Osmanlı İş Merkezi'nde açılan Şefkatevleri'nin ikincisi 2005 yılında Ulus Rüzgarlı'da, üçüncüsü de 2007 yılında Varlık'ta hizmete girdi. 2010 yılında ise Ulus ve Onkoloji Şefkatevleri konuklarını ağırlamaya başladı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan son karar doğrultusunda da AOÇ Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanarak, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi yakınına da yeni bir Şefkatevi inşa edilmesine karar verildi.

Şefkatevleri'nin anlamı büyük, değeri hiçbir şeyle ölçülmeyecek sosyal hizmetlerden biri olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent'te artık hastane yakınlarında, bahçelerinde, sokakta ya da arabalarında yatan, soğuk günlerde açıkta kalan hasta yakını kalmadığını, bunun büyük bir mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. Başkent'in sağlık kurumları ile Türkiye'nin aynı zamanda sağlık başkenti olduğunu da kaydeden Başkan Gökçek, dünya çapında yoğun bir hasta gidiş gelişi olduğunu vurguladı. Başkent'e şehir dışından da şifa aramak için çok sayıda hasta ve hasta yakını geldiğini kaydeden Başkan Gökçek, özellikle kanser, kalp ve tüp bebek gibi uzun süreli tedavi gerektiren durumlarda hasta kişilerin ve yakınlarının çok zor günler yaşadıklarını dile getirdi. Yıllar önce eşi Nevin Gökçek'in gezileri sırasında gördüğü manzaradan çok etkilenerek böyle bir projeyi geliştirdiğini ifade etti. Başkan Gökçek, "Eşim Ankara'da çok yerleri dolaşır. Bir gün hastane bahçesinde gördüğü manzaradan çok etkilenmiş. Bir anne kaldığı çadırın kenarında, soğukta, çocuğunun kıyafetlerini yıkıyormuş. Bunu akşam bana anlattı. Bunun üzerine Şefkatevleri Projesi doğdu. Şimdi onlar bizim misafirimiz. Yokluk zamanlarında, en acılı günlerinde dertlerine biraz olsun derman olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

EN FAZLA HASTA DOĞU VE GÜNEYDOĞUDAN

Türkiye'nin dört bir yanından gelen hasta ve yakınlarını ağırlayan Şefkatevleri'nin konukları arasında birinci sırada Van'dan gelenler yer alıyor. Sonrasını Hakkari ve Diyarbakır illerinden gelenler oluşturuyor. Özellikle uzun tedavi gerektiren kanser tedavisi, kalp ve böbrek hastalıkları nedeniyle Başkent'te şifa arayan hasta ve yakınlarının başvurduğu Şefkatevleri'nden çoğunlukla erkekler faydalanıyor. Konukların tedavi gördüğü hastanelerin başında ise Hacettepe Tıp Fakültesi ile Numune Hastanesi geliyor.

TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ

Yurt içinden ve dışından gelen Başkent'te tanıdığı olmayan, dar gelirli hasta ve yakınlarının faydalanabildiği Şefkatevleri'nde barınma, sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve temizlik hizmeti ücretsiz olarak veriliyor. İçinde mutfak, banyo, çocuk oyun odası, televizyon odası ve dinlenme odası bulunan Şefkatevleri'nin konuklarına uzman personeller tarafından da her türlü destek sunuluyor. Hastalar, her sabah servislerle hastanelere ulaştırılıyor.

Hasta ve hasta yakınlarına moral geceleri düzenleyerek bir nebze olsun sıkıntılarını gidermeye çalışan Şefkatevleri'nin yetkilileri, yol parası olmayan, giysi sıkıntısı çeken ya da hastanedeki bürokratik işleri yapmakta zorlanan konuklarına da her konuda yardımcı oluyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, sosyal güvencesi SSK, Bağ-Kur ya da yeşilkart olanlar, hastaneden alınan onaylı belge, ikamet ettiği şehirden aldığı sevk belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık karnesi fotokopisi ve tedavi süresini gösterir belge ile Şefkatevi'ne başvuru yapabiliyor. CİHAN

Editör: Wan Haber