Yunanistan'da referandum ilk sonuçları açıklandı. Referandum halkın kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermesi için yapıldı.

Saat 00.30 itibarıyla oyların yüzde 85'inin açıldığı 'Hayır' diyenlerin oranını yüzde 61, 'Evet' diyenlerin oranı ise yüzde 39 olarak açıklandı.

İlk sonuçların açıklanmasının ardından, merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti.

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, katılım oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. Referandumun geçerli olması için katılımın en az yüzde 40 olması gerekiyordu.

İçişleri bakanlığından yaplıan açıklamada kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin 20 bine yakın sandıkta oy kullandığı bildirildi. Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis referandumda "hayır" oyunun yüzde 61 çıkacağını söyledi.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

"Uygulanılabilir bir çözüm için müzakere edeceğiz"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve başmüzakereci Euclid Tsakalotos, ise Yunan Star TV'ye referandum sonrası "Finansal olarak uygulanabilir bir çözüm için müzakere edeceğiz" dedi.

Hükümet ve alacaklıların beş ay boyunca bazı temel sorunlarda uzlaşı sağlayamadığının hatırlatılması ve 48 saat içinde bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı sorusu üzerine Tsakalotos şu yanıtı verdi:

"Birincisi, hükümetin artık halk arasında kabul gören bir yetkisi var ve ikincisi de IMF'nin son raporu Yunanistan'ın borcunun sürdürülemeyeceğini söylüyor." 

Bu haber BBC Türkçe ve Reuters'den derlendi.

Editör: Wan Haber