Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, eski Başkan Tasos Papadopulos için bugün yapılacak anma törenine katılmak üzere dün akşam Güney Kıbrıs'a gitti.
Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, eski Başkan Tasos Papadopulos için bugün yapılacak anma törenine katılacak. Samaras'ın dün akşam Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Kellaki'deki evinde onuruna verdiği yemeğe katıldığını yazan Alithia Gazetesi, Papadopulos'un 4. ölüm yıldönümü dolayısıyla bu sabah yapılacak anma töreninde konuşmasının ardından Meclis Başkanı Yannakis Omiru, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve DİKO Başkanı Marios Karoyan ile de bir araya geleceğini yazdı. Gazete, Samaras'ın Almanya'ya gitmek üzere bugün öğle üzeri adadan ayrılacağını da bildirdi.

EKONOMİK KRİZ
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Simerini, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın gazeteye verdiği özel demeci manşetine taşıdı.
Gazeteye göre, Rum tarafını AB destek mekanizmasına sevk eden sebeplerin Yunanistan'ı etkileyenlerden oldukça farklı olduğunu söyleyen Samaras, Rum tarafının ekonomik modelinin rekabetçi olmasından dolayı ekonomik krizin etkilerini Yunanistan'a göre daha az zarar ve daha hızlı atlatacağını ifade etti.
İki ülkenin enerji kaynaklarını kullanarak daha dinamik, gelişmeye açık ve rekabetçi olabileceklerini de söyleyen Samaras, Helenizmin refahı ve emniyetinin yanında bölgenin tümünün istikrarını ve güvenliğini istediklerini anlattı.
Egemenlik haklarının uygulanması ve zenginlik kaynaklarından yararlanılması hususunda Güney Kıbrıs'ın kendilerine öğretecek çok şeyi bulunduğunu dile getiren Samaras, adanın bu sahada Yunanistan'ın önünde bulunduğunu ve bundan gurur duyduklarını söyledi.
Tabii kaynaklar noktasındaki beklentilerin gerçekleşmesi halinde Güney Kıbrıs ile Yunanistan'ın ilk kez "enerjiye susamış Avrupa'ya" çok önemli enerji kaynakları sağlayabileceklerini dile getiren Samaras, temel siyasi tercihlerinin, enerji kaynaklarının yeni Yunanistan'ı güçlendirmesi olduğunu belirtti. Samaras, Papadopulos'un anısının kendilerine ilham verdiğini ve birleştirdiğini de sözlerine ekledi.
(CTŞ-HO-Y)

09.12.2012 13:39:56 TSI

Editör: Wan Haber