AK Parti Denizli Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammının görüşülmekte olan kanun tasarısına verilen önergeyle eklendiğini daha önce kaldırılan yıpranma payının bu düzenlemeyle yeniden gazetecilere bir hak olarak verildiğini söyledi.
AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, Çalışan Gazeteciler Günü'nde gazetecilere yıpranma payının verilmesinin mutluluğu içinde olduklarını söyledi. Milletvekili Yüksel gazetecilerin yıpranma payı ile ilgili haklarının kendilerine verilen önergeyle kanuna eklenen maddeyle geri verildiğini belirterek, "Kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen, fiili hizmet zammı bilindiği gibi daha önce gazetecilerimize verilmiş fakat başka bir düzenlemeyle geri alınmıştı. Görüşülmekte olan 370 sıra sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına önergeyle eklenen bir maddeyle bu hak gazetecilere tekrar geri verildi. Buna göre, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 40. maddesinde yapılan değişiklikle; daha önce verilmiş olan hakkın yapılan düzenlemelerle geri alındığı bilinen bir gerçek. Ancak günümüz koşulları değerlendirildiğinde daha ağırlaşan çalışma şartları altında çalışan basın mensupları için bu düzenlemelerin yapılması gerekliliği kaçınılmaz olmuş ve yaşanan bir mağduriyetin giderilmesi önem arz etmiştir. Bu sebepledir ki yapılan düzenlemeyle gazetecilerin hakları kendilerine teslim edilmiş oldu. Yıpranma payı olarak yılda 90 günden 25 yılı beklemeden 20 yıl da emeklilik hakkı elde etmiş oldular" dedi.
Çıkartılan bu yasayla yıpranma payının kaldırıldığı 2008 Ekim ayından bu kanunun resmi gazete de yayınlandığı tarih arasında kalan sürenin borçlanılmasına da imkan tanındığını aktaran Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıpranma payının kaldırıldığı 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren çıkarılan bu kanunun resmi gazetede yayınlandığı tarihi takip eden aybaşına kadar geçen süre için geriye dönük borçlanma yapılmasına imkan tanındı. Buna göre, fiili hizmet süresi zammı süresine tabii iş yeri ve işlerde çalışanlar için ilgili kuruma verilmesi gereken ek prim belgelerini kanunun yayınlandığı takip eden aybaşından itibaren sigortalılarca; 3 ayık süre içinde kurumca istenecek belgelerle başvurulması ve 6 aylık süre içerisinde hesaplanacak fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim tutarının ödenmesi halinde gecikme zammı ve gecikme cezası ödenmeyecektir. Bu düzenlemenin başta basın çalışanlarımız ve aileleri olmak üzere, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."
(EV-SK-Y)

11.01.2013 16:05:41 TSI

Editör: Wan Haber