Wan Haber Merkezi

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde sokağa çıkma yasağı ve katliamlar sürüyor. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği günden bu yana Yüksekova’da bulunan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP Van il binasında basın toplantısı düzenleyerek  Yüksekova’da yaşananları kamuoyuyla paylaştı.

Basın toplantısına DBP Van İl Eş Başkan Yardımcıları Nazmiye Acar, Metin Kutaz, HDP Van İl Eş Başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, İlçe Belediye Eş Başkanları ve HDP-DBP İl Yöneticileri katıldı.

Basın toplantısında konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan,  kamu güvenliğini korumak adına yola çıkanların şimdi halkın can ve mal güvenliğini ortadan kaldırdığını söyledi. Halkın zorla göçe tabi tutulduğunu ve bilinçli bir yer değiştirme politikasının hayata geçirildiğini kaydeden Botan,  Kürt halkının büyük bir zulümle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Cizre, Sur ve Silopi’den yaşanan katliamların ardından hükümetin şimdi de Yüksekova ve Nusaybin’de katliamlarını sürdürdüğünü belirten Botan, “ Bunlar sadece fiziki yok etme politikaları değil, yerleşik değerleri yok ediyorlar,  bunlar ahlaki ve vicdani bir yıkımdır. Dizginlerinden boşalmış bir kirli savaş yürütülüyor. Hendekleri kapatma bahanesiyle toplumsal, ekonomik ve kültürel değerleri çökertme politikası uygulanıyor, on binlerce insan yerinden yurdun ediliyor.” Dedi.

Yaşanan yıkıma rağmen ne Kızılay’ın ne de AFAD gibi kurumların bugüne kadar söz konusu ilçeler için herhangi bir girişimde bulunmadığını ve Kürt halkına bir çadırın bile verilmediğini kaydeden Botan,  “ IŞİD’e, El Nusra’ya canhıraş bir şekilde yardıma koşan İHH gibi sözde yardım dernekleri konu Kürt halkı olunca kılını kıpırdatmıyor. Peki bu insanlar nerede kalacak? Beslenme, barınma, güvenlik ve eğitim gibi en temel insani ihtiyaçlarını kim karşılayacak? İşte tüm bunları yapmayanlar şimdi büyük bir algı operasyonuyla gerçekleri manipüle etme çabasına girmiş durumda. Derhal tanklarınızı kentlerimizden çıkarın, bu soykırım, bu etnik temizliğe bir son verin. Yüksekova’da hendeklerin olmadığı mahallelerde evler yıkılıyor, ciddi bir devlet terörü ile karşı karşıyayız, kapılarla bombalarla havaya uçuruluyor. Bu hendek kapatma savaşı değil, tam bir halk düşmanlığıdır. Bizler halkın vekilleri olarak bir ay orada mahsur kaldık. Bir aileyi ziyaret etmemize bile izin verilmedi ama STAR muhabiri Nazlı Çelik gelip orada film çeker gibi evlerin bombalarla havaya uçurulmasını görüntüledi. Şu anda Yüksekova’da halkın canına, malına yönelik operasyonlar sürüyor.” Diye konuştu.

Konuşmasında Van’a göç eden Yüksekova halkının sorunlarına da değinen Botan,  Van halkının büyük afetler yaşadığı dönemde çevre il-ilçelerden büyük bir destek gördüğünü ve bunu unutmayacak kadar vefalı ve onurlu bir halk olduğunu söyledi. Yüksekova gelen misafirlere Van halkının kapılarını açtığını ve ekmeğini bölüştüğünü ifade eden Botan,  “ Halkımız güçlü bir halk ve bu badireyi de atlatacaktır. Bizim insanımız onurludur. Kardeş, onurlu, dost Van halkı onurlu Yüksekova halkını bağrına basacaktır. Biz bazı konularda Yüksekova halkına karşı eksik kalmışsakta halkımızdan özür diliyoruz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Belediyelerimiz ve Rojava derneği bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Halkımız asla mağdur edilmeyecektir.” Şeklinde konuştu.

Botan konuşmasında son olarak Van halkını Yüksekova’ya destek vermek amacıyla Cuma günü saat 14.00’da Fegiye Teyran parkında yapılacak olan basın açıklamasına davet etti.

Editör: Wan Haber