Vangölü EDAŞ, enerji hatlarındaki kayıp kaçakları önlemeye yönelik yatırım çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar kapsamında Yüksekova ilçesindeki hat kayıplarını önlemek için enerji dağıtım merkezine kompanzasyon sistemi kuruldu.

Dağıtım merkezlerine kurulan kompanzasyonları yerinde denetleyen VEDAŞ Hakkari İl Müdürü İ.Halil Ağacanoğlu, yapılan sistem sayesinde Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde voltaj değerlerinin normal değerlere getirilerek, bölge halkının enerji konusunda rahat bir nefes alacağını söyledi.

VEDAŞ Yüksekova İşletme Müdürü Erdem Karaman ise, enerji hatlarında reaktif güçten dolayı aşırı yüklenmelerin olduğunu kaydederek, “Bu reaktif güçten dolayı fazla çekilen akım, iletkenlerde ısı kaybına neden oluyor. Bu da enerjinin düşük seviyede Yüksekova’ya ulaşmasına sebep oluyor. Kurulacak olan beton köşklerde bulunan kompanzasyonla Enerji Nakil Hatlarında (ENH) çekilen reaktif güç kondansatörler yardımıyla azaltılarak hatlarda kaybolan elektrik minimum seviyeye çekilecek. Bununla da voltaj düşüklüklerine ve enerji kesintilerinin önüne geçilecek” diye konuştu.

Editör: Wan Haber