Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bir dizi temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Mersin’de, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine kayyum atamasına yönelik girişimler ile Halkların Demokratik Partisi milletvekillerinin savcılıklar tarafından ifadeye çağrılmaya başlanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Hukuk ve yargı sisteminde yeri yok”

Yüksekdağ, fezlekeleri savcılıklara ulaşan HDP’li milletvekillerinin ifadeye çağrılmasıyla ilgili olarak, milletvekillerinin telefonla ifadeye çağrıldığına dikkat çekti.

HDP Eş Genel Başkanı, böyle bir uygulamanın hukuk ve yargı sisteminde yeri olmadığının altını çizdi.

Belediyelere kayyum 

Yüksekdağ, belediyelere kayyum atanması tartışmasına dair de, “Mesela kayyum geldi ve bölgede bir belediyeye oturdu; nasıl işletecekler?” diye sordu.

Yüksekdağ şunları söyledi:

“Kayyum atanmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM’de ilgili alt komisyona getirildi. Bu düzenleme hükümete, sadece belediyelere değil, istedikleri şirketlere ve her yere kayyum atama yetkisini tanıyor. Düzenleme alt komisyonda görüşülüyor. Bu yaz çıkaracaklar mı? Meclisi bayram’da 15 gün kapatıp, Temmuz ortasından Ağustos’a kadar tekrar çalıştırmayı düşünüyorlar. O arada hazırlıkları da yapacaklar. Oy çokluğu, parmak sayısı üzerinden yasayı çıkarabileceklerini düşünüyorlar.

“Ama bu mesele, sadece çıkardıkları yetkilerle alt edebilecekleri, çözebilecekleri bir mesele değildir. Belediyeler başta olmak üzere her yere el koyma, gasp etme yasasıdır, daha doğrusu saldırısıdır. Yasal bir meşruiyeti olan bir düzenleme değildir bu. Tam anlamıyla darbe yasası kapsamında düşünülen bir şeydir.

“O nedenle toplumda da bunun bir karşılığı olmaz ve ters teper. Çok daha ciddi, siyasal ve toplumsal, sosyal sonuçlara dönüşür. Mesela kayyum geldi ve bölgede bir belediyeye oturdu; nasıl işletecekler? Halk geldi belediyeye oturdu mesela, ne yapacaklar? Halk çalıştırmadı belediyeyi ne yapacaklar?”

Editör: Wan Haber