İl Başkanlığı binasında bir basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran’da alınan başarı nedeniyle Van halkına teşekkür etmek amacıyla böyle bir toplantının düzenlendiğini belirtti. Van ve Türkiye’de yeni bir döneme merhaba demenin çabası içerisinde olduklarını ifade eden Yüksekdağ, Van halkıyla yeni bir başlangıca imza atmanın sevincini ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

“BU ZAMANA KADAR EZİLENLER ARTIK BU ÜLKENİN YENİ GÜCÜ OLARAK SİYASETE ADIM ATMIŞ VE SİYASETE EL KOYMUŞLARDIR”

7 Haziran seçimlerinin Türkiye’nin siyasi tarihi açısından bir ilke vesile olduğunu ifade eden Yüksekdağ, şöyle konuştu:

“Partimiz, bütün cumhuriyet tarihi boyunca yüzünü demokrasiye, barışa, adalete, özgürlüklere dönmüş; halklarımızla birlikte çok yüksek bir başarıya ve kazanıma imza atarak tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Artık bu ülkenin ezilenleri, ezilen olmakla getirdiği mağduriyeti yaşamayacaklardır. Ezilen olmak reddedilmek ve dışlanmak, artık hakkını aramamak anlamına gelmeyecektir. Artık bu açılan yeni sayfada ezilenler bir güç haline gelecektir. Bu zamana kadar ezilenler, artık bu ülkenin yeni gücü olarak siyasete adım atmış ve siyasete el koymuşlardır.” 

7 Haziran seçimlerinde kazanan partinin HDP olmadığını vurgulayan Yüksekdağ, “Kazanan taraf emek, özgürlük ve barış bloğu oldu. Artık Türkiye siyasetinde bu bloğun sözü ve iradesi dinlenmeden hiçbir şey akıp gidemeyecek, hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Türkiye halkı, 7 Haziran seçiminde siyasete bir düzen verdi” ifadelerini kullandı.

“KADIN İNTİHARLARININ DURDURULMASI YÖNÜNDE SEFERBERLİĞE GEÇECEĞİZ"

Son zamanlarda artan kadın cinayetleri ve kadın intiharlarına değinen Yüksekdağ, şunları söyledi: “Kadın cinayetleri, elbette Türkiye’nin çok önemli bir sorunudur. Kadın cinayetleri ve kadın intiharlarına yol açan baskılar, sadece bir toplumsal yaşam sorunu olmadı. Bu aynı zamanda siyasetin bir sorunudur. Hem politik hem de politik kanallardan ve merkezlerden çözülmesi gereken bir sorundur." 

Özgecan Aslan’ın mahkemesinin çok ibretlik bir duruşma olduğunu anlatan Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Kendisine tecavüz eden erkeği meşru müdafaa nedeniyle öldüren kadın, müebbetten ceza alıyor ve müebbet az görülerek ağırlaştırılmış müebbet için cezası aleyhte bozuluyor. Ama kadınlara tecavüz edip katleden erkekler 5-10 yıllık cezayla ödüllendiriliyor. Bu çok açık bir biçimde siyasi iktidarın kadın katillerini desteklediğini ve onları muhafaza ettiğini gösteriyor. Her şeyden önce bu katillerin savunulması ve korunması uygulamasının siyasette, hukuk ve yargıda, kökten bir biçimde değiştirilmesi gerekiyor."

Kadın katillerinin mutlak bir şekilde cezalandırılması, yargılanması gerektiğini anlatan Yüksekdağ, sözlerini şöyle tamamladı: "Yargılanmasının önündeki erkek egemenliğini kayırma mekanizmasının devre dışı edilmesi ve kadın örgütleriyle birlikte kapsamlı bir çalışma yapacağımızı ifade ettik. Sivil toplum örgütleriyle birlikte kadın intiharlarının durdurulması yönünde kapsamlı bir çalışma ve seferberliğe geçeceğiz. Kadın vekil gurubumuz, kadın cinayeti konusunda daha özel bir program ile rol üstlenecek ve önümüzdeki dönemde çok güçlü bir kadın muhalefeti ile mecliste ve merkezi siyasette sesini ve iradesini ortaya koyacak. Van'da kadın örgütlerimiz, kadın intiharlarının durdurulması için bir çalışma yürüttü. Ama bu dönemden sonra Van’da, özellikle kadınlar için kadın intiharlarının durdurulması için daha kapsamlı ve ciddi bir çalışma yürüteceğiz. Bu baskıların ortadan kaldırılması için, toplumsal bir müdahaleyle çözülebilmesi için bütün kesimlerden aynı zamanda destek alarak kadın intiharının durdurulabilmesi için daha etkin daha sonuç alıcı çalışma yürüteceğiz.”

Editör: Wan Haber