Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son bir yılda 2 bin 500 HDP’linin tutuklandığını söyleyen Yüksekdağ, “Hepsi demokratik haklarını kullandıkları için tutuklandı” ifadelerini kullandı.
 
“Yüksekova’da yaklaşık 3 aydır sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu, yoğun çatışmalar oldu. Orada neler gördünüz?” sorusuna Yüksekdağ şu yanıtı verdi:

“Yüksekova’da 2 bin ev tamamen yıkıldı. Çatışmalar sokağa çıkma yasağının ilk 38 günü oldu, ancak evlerin yüzde 90’ı PKK güçlerinin çekilmesinden sonraki 40 günde yıkıldı. İnsanlar her şeylerini kaybetti. Yaklaşık 200 kişi öldürüldü. Ölenlerin çoğu Kürt gençlerdi.”

Yüksekdağ, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’yi PKK’nin uzantısı olarak nitelendiriyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“PKK’nin uzantısı olsaydık, kırktan fazla grubun çatısı olamazdık. Ancak PKK de yadsınamaz bir gerçektir. PKK’nin dayandığı bir tabanı var ve onlar bizim de seçmenlerimiz. Biz bunu inkar edemeyiz. İnsanlar PKK’ye bir alternatif istiyor, PKK’nin ve silahlı çatışmanın dışında bir partiyle siyasete katılmak istiyorlar.”

HDP’li Yüksekdağ, “Rasyonel bir cumhurbaşkanı HDP’yi bir şans olarak görürdü. Hükümet ülkede barış isteseydi bizi desteklerdi. Ancak bizi tam aksine düşman olarak görüyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Rüdaw

Editör: Wan Haber