Rize'nin Kalkandere İlçesi Hüseyinhoca Köyü'nde yerleşim yerlerinin üzerinden geçen yüksek gerilim hatları köylülerin korkulu rüyası haline geldi.
Rize'nin Kalkandere İlçesi Hüseyinhoca Köyü'nde yapılan iki HES projesinin hayata geçmesinin ardından HES'lerin ürettiği elektrik enerjisini taşıyan hatlarda köy içerisinden geçirildi. Köy sakinlerinin iddialarına göre enerji haklinde maliyeti düşük tutabilmek için yüksek gerilim hatları köyün içerisinden ve alçaktan geçirildi. 380 bin Volt'a kadar elektrik yükü taşıyan hatlar evlerin, arazilerin, yolların ve ağaçların üzerinden geçiyor. Yer yer kabloların yere yakınlığı 10 metreyi buluyor.
Köy sakinleri, köyün kapatılan Sağlık Ocağı'nın bitişiğinden geçen ve 20 haneli mahallenin ulaşımını sağladığı yolun 10 metre kadar üzerinden geçen kabloların kaldırılması için uzun süre mücadele etti. Kablolar yükseltilmeyince çareyi yolda kabloların geçtiği kısmı kazarak alçaltmakta buldular.
Konuyla ilgili açıklama yapan köy sakinleri, "Köyde iki santral yapıldı. Maliyet düşük olsun diye yüksek gerilim hatlarını köyün içinden geçirdiler. Kablolar evlerimizin üzerinden geçiyor. Radyasyon riski de var. Korku içerisindeyiz. Kablolar yükseltilmediği için yolu kazmaktan başka çare bulamadık. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz" şeklinde konuştular.
(GF-ÖS-Y)

18.12.2012 11:22:28 TSI

Editör: Wan Haber