Diken Yazarı Amberin Zaman, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Washington Ziyaretini kaleme aldığı makalesi şöyle;

HDP’ye yönelik dokunulmazlıkların kaldırılması için AKP iktidarının harekete geçtiği bu günlerde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Washington’a gitmeye hazırlanıyor. 28 Nisan günü Washington’a varması beklenen Demirtaş Obama iktidarı tarafından hayli yüksek düzeyde kabul görecek.

Resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ‘müşaviri’ titrine sahip bakanlığın dört numarası büyükelçi Kristie Kenney Demirtaş’la makamında görüşecek. Beyaz Saray’dan ise Avrupa’dan sorumlu direktör Charles Kupchan ve yardımcısı Mark Shapiro HDP lideriyle bir araya gelecek.

En son aralıkta Washington’a ayak basan Demirtaş yine üst düzey görüşmeler gerçekleştirmiş, Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken tarafından kabul edilmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ancak müsteşar yardımcısı düzeyindeki yetkililerle görüşebilirken Demirtaş’a Blinken’ın uygun görülmesi Obama iktidarının ölümle tehdit edilen HDP eş başkanına kol kanat germesi olarak yorumlanmıştı. Bu kez Blinken’la görüşmüyor olsa da Washington’un Demirtaş’a yönelik hassas tutumunun sürdüğü söylenebilir.

Demirtaş’la görüşmelerdeki ana konunun PKK ile devlet arasında alevlenen çatışmalar olacağı malum. Washington epeydir PKK üzerinde şiddete son vermesi için baskı uyguluyor. Obama yönetimi Kandil’e çeşitli aracılarla yolladığı mesajlarda Türkiye’nin güneydoğusundaki çatışma ortamının Suriye’deki ABD-YPG işbirliğini gittikçe zora soktuğunu vurguluyor.

Cemil Bayık’ın Washington’a yine aracılar üzerinden ilettiği cevapta da tek taraflı ateşkesin mümkün olamayacağını, PKK’nın ancak ABD’nin himayesinde karşılıklı bir ateşkese razı olabileceğini savunduğu öğrenildi. ABD’li yetkililer muhtemelen Demirtaş’a da Kandil’i ateşkese ikna etmesi için çağrıda bulunacak.

Washington bir yandan da Ankara’yı yeniden çatışmasızlık sürecine çekmenin yollarını arıyor. Ancak PKK’yı askeri yöntemlerle yenmekten söz eden Ankara’dan olumlu yanıt almak mümkün görünmüyor. Bu durumda Washington iki tarafı da baskılamak için yeni formüllere başvurabilir.

Üç günlük Washington seferinde Demirtaş HDP’nin düzenlediği‘Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim: Kürtlerin Deneyimi’ başlıklı konferansa katılacak. Ulusal Basın Kulübü’nde yapılacak konferansa Demirtaş’ın yanı sıra ilginç konuşmacılar katılacak, ama Skype üzerinden telekonferans yoluyla…

En dikkat çeken isimler şöyle: ‘IŞİD’e karşı mücadelede Kürtlerin rolü’konulu panelde Şengal’de Ezdilerin oluşturduğu Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) komutanı Ömer Hasan Seyit, YPG Sözcüsü Redur Xelil, Kürdistan Peşmerge Terörle Mücadele Birlikleri’nin başı Polar Jangi ve Süryani Askeri Şurası Sözcüsü Kino Gabriel sırasıyla söz alacak.

Benim de konuşmacı olarak katılacağım ‘Savaşın gölgesinde demokrasi inşası, Kürtler’ konulu oturuma PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim de yine Skype aracılığıyla bağlanacak.

Son bir not: Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Obama’yla Beyaz Saray’da ikili görüşme talebine olumlu cevap alması yakın tarihte pek olası görünmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı talebi olumsuz cevap almışken Davutoğlu’na ‘Evet’ denmesinin zaten kırılgan ikili ilişkilerde yeni bir fırtına kopartacağı düşünülüyor.

Editör: Wan Haber