Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'na (TRT), Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanlığı adayları konusunda adaletsiz yayın yaptığı için uyarı cezası verdi.

YSK, TRT Haber’e Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1 saat 48 dakikalık cumhurbaşkanlığı adaylık konuşmasının tamamını yayınladığı gerekçesiyle uyarı cezası verdi.

İHSANOĞLU'NA 2 DAKİKA, DEMİRTAŞ'A 8 DAKİKA

Hürriyet’in haberine göre YSK kararında, diğer aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylık toplantısının 2 dakika 38 saniye, Demirtaş’ın ise 8 dakika yayınlanmasını “yayınlarda eşitlik ilkesine aykırı” buldu. YSK, TRTAvaz’ın Erdoğan’ın adaylık toplantısının tamamını yayınlamasını ise 5’e karşı 6 oyla ihlal olmadığı şeklinde değerlendirdi. YSK, bu kararı verirken TRTAvaz’ın 1 kez haber olarak Erdoğan’ın toplantısını yayınlamasını, aynı gün içinde bu konuda başka bir haber yapmamasını gerekçe gösterdi.

TRT 1 VE TRT AVAZ'A "İHLAL YOK" KARARI

YSK, bugünkü toplantısında, CHP ’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun TRT kanallarının seçim takviminin başladığı 29 Haziran’da yaptığı yayınlarda yayın ilkelerini çiğnediği iddiasıyla yaptığı başvuruyu görüştü. YSK, TRT 1, TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz ile ilgili ihlal iddialarından üçünü karara bağladı. rtük, 29 Haziran-2 Temmuz arasındaki 4 günlük süreçte TRT kanallarının yayın ihlali yapmadığı şeklinde rapor gönderdi. YSK, tarafından TRT Haber’e uyarma cezası verilirken TRT 1 veTRT Avaz yönünden “ihlal yok” kararı alındı.

RTÜK’ün, “YSK’nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisi olduğu ancak TRT’yi denetleyip ceza veremeyeceği” itirazı da reddedildi. YSK, Anayasa’nın 79. maddesine göre seçimlerin düzen içerisinde yapılmasında tek yetkili olduğunu gerekçe göstererek RTÜK’ün başvurusunu 4’e karşı 7 oyla reddetti. rtük, başvurusunda YSK’nın bir ihlal görmesi durumunda TRT’ten sorumlu bakanlığa bildirmesini ve TRT ile ilgili uyarma işlemini de bu bakanlığın yapması gerektiği savunmuştu. rtük, 2010 referandumu, 2011 seçimleri ve 30 Mart yerel seçimleri öncesinde de YSK’ya “yetkiniz yok” itirazında bulunmuştu. Bu itirazlar da YSK tarafından reddedilmişti.

Editör: Wan Haber