YSK seçim itirazlarını neticelendirdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerle ilgili siyasi partilerin yaptığı il ve ilçe bazındaki itirazları neticelendirdi.

Yerel seçimlerin ardından büyükşehir, il, ilçe, belde ve muhtarlık seçim sonuçlarına yapılan itirazları görüşen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), il, ilçe ve belde seçim sonuçlarına yapılan itirazların tümünü karara bağladı. 

Son olarak MHP'nin Iğdır seçim sonuçlarına yaptığı itirazı bugün görüşen YSK, MHP'nin kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı yönündeki olağanüstü itirazı ile seçmenin iradesinin engellendiği yönündeki itirazını reddetti. MHP'nin seçmen itirazının engellendiği yönündeki iddiasıyla gönderdiği videoyu izleyen Kurul, iddiaların seçim sonuçlarını etkilemediğine karar verdi. Kurul ayrıca konuyla ilgili Başsavcılık tarafından soruşturma başlatıldığına dikkati çekti. 

Yaklaşık binin üzerinde muhtarlık için yapılan itirazları da görüşen YSK, görüşülmeyen yaklaşık 200 muhtarlık itirazını da karara bağladıktan sonra tüm itirazları sonuçlandırmış olacak. 

Kurul'un, tüm itirazların sonuçlanmasının ardından kesin seçim sonuçlarını yaklaşık 1 hafta sonra Resmi Gazete'de ilan etmesi bekleniyor.

Yeni süreç cumhurbaşkanlığı seçimi

Kurul, bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin çalışmalarına başlayacak. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos 2014'te dolması nedeniyle cumhurbaşkanı seçiminin ilk oylaması 10 Ağustos 2014'te yapılacak. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek, 10 Ağustos'ta bu çoğunluk sağlanamazsa 24 Ağustos 2014'te ikinci oylama yapılacak. 

YSK, bu sürece ilişkin seçim takvimi ve ilgili kararlarla ilgili çalışmalarını yürütecek.

Editör: Wan Haber