Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Altınbaş, her can sıkıntısı ve moral bozukluğunun depresyon olmadığını söyledi.
Toplumda her ruhi çöküntünün 'depresyon' olarak değerlendirildiğini, bunun yanlış olduğunu söyleyen ÇOMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Altınbaş, "İçi kullanıldıkça dolduruluyor. Yanlış bilgilenmeler, medya kaynaklarının bilgiyi doğru aktaramaması ya da kendi anladıkları şekliyle aktarmaları yüzünden kavram bir süre sonra asıl anlamından uzaklaşmış olabiliyor. Her ruhi çöküntü depresyon değildir. Depresyonun ölçütleri vardır. Her can sıkıntısı, moral bozukluğu depresyon değildir. Bunun için muayene edilip, değerlendirme yapılıp, belli bir süreyi kapsayan, sadece çöküntünün değil, buna eşlik eden birçok sebebin olduğu, günün büyük bir çoğunluğunu kapsayan ve süren bir ruh haline depresyon denir. O yüzden morali bozulan herkes depresyonda değildir. İnsanlar kendilerinde bir çöküntü, bir değişim fark ediyorlarsa bunun için bir psikiyatriste gitmelidir. Depresyon teşhisini hekim koymalıdır. Tedavi yöntemleri farklıdır. Şiddetine göre zaman zaman sadece psikoterapi ve zaman zaman psikoterapi ve ilaç tedavisini beraberce kullanabiliyoruz. O yüzden kişiler bir sıkıntı yaşadıklarında konunun uzmanına başvurmaları gerekiyor" dedi.
Toplumda 'psikolog' ile 'psikiyatr' arasındaki ayrımın genel olarak ilaç yazabilen ve yazamayan olarak algılandığını fakat bunun doğru ve sağlıklı bilgiyi yansıtmadığını söyleyen Altınbaş , "Psikiyatri hekimi olmak için tıp fakültesi bitirmek gerekir. Çünkü insanın beden ve ruhu birbirinden ayrı değildir. Ruhu anlayabilmek için bedeni de çok iyi bilmek, bedenden kaynaklanan hastalıklar insanın psikolojik durumunu etkilediği için onları da çok iyi bilmek gerekir. Bir insanın hasta mı değil mi diye belirleyebilecek kişi hekimdir. Yasalar da böyledir, eğitimler de buna yöneliktir. Biz o yüzden tıp fakültesini bitirdikten sonra üzerine ihtisas yapıyoruz ve ruh sağlığı alanında yetkili oluyoruz. Psikologlar için durum farklı. Onlar yardımcı personeldir. Çok yetkin, çok becerikli psikolog arkadaşlarımız var. Terapi konusunda yetenekli psikolog arkadaşlarımız var, beraber çalıştığımız. Ancak kesinlikle bir ruh sağlığı uzmanı ile beraber çalışmak gerekir. Çünkü öncelikle kişinin hasta mı değil mi ayrımını yapacak biri gerekir. Psikiyatri hekimlerini hepsi psikoterapi yapmaya ehil olmalıdır. Bir psikiyatri hekimi için psikoterapi yapmak en az ilaç yazmak kadar önemlidir. Bunun yapılamama sebebi tamamen toplumdaki psikiyatri hekim sayısı ile ilgili" diye konuştu.
(CA-MŞ)

28.01.2013 13:20:22 TSI

Editör: Wan Haber