Rojava heyeti ile İtalya’da temaslarda bulunan Salih Müslim, IŞİD’in sabaha karşı Kobani’ye yaptığı bombalı intihar saldırılarına ilişkin, “60 kadar kişi, Özgür Suriye Ordusu’nun giysilerini giyerek buraya sızmışlar. Şehrin 2-3 ayrı yerine yerleşmişler. Sivilleri hedef almışlar. Çatışmalar halen devam ediyor. Şimdi bir yere sıkıştırılmışlar. Onlardan şimdiye kadar 15 kişi öldürülmüş. Bu sayı daha da artmış olabilir. Bazıları sağ yakalanmış, bazıları ise Türkiye tarafına kaçmışlar” diye konuştu.

Müslim, çatışmalar sırasında Kobanili 12 sivilin öldüğünü ve çok sayıda yaralının olduğunu, bu kentin 30 kilometre yakınındaki bir köyde ise 23 kişinin daha IŞİD tarafından öldürüldüğünü, bunlar arasında çocukların da bulunduğunu aktardı.

“Türkiye yalan söylüyor”
“Her şey gösteriyor ki Türkiye’den sızmalar olmuş” diyen Müslim, Türkiye’nin bu iddiayı kesin bir dille yalanladığının hatırlatılması üzerine şöyle devam etti:

“Türkiye her şeyi yalanlıyor, ama kendisi yalan söylüyor. Bölgedeki kendi kaynaklarımız, Türkiye’den geçildiğini söylüyor. Bazıları Türkiye’ye geçerek Türk askerine teslim olmuş. Bizim kaynaklarımız böyle söylüyor.”

Müslim, Kobani’nin halen Kürtlerin kontrolü altında olduğunu söyleyerek, “Ama bir noktada halen çatışma devam ediyor” diye ekledi.

“YPG’nin ele geçirdiği IŞİD militanları her şeyi anlatacak”
PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’nin, IŞİD militanlarının Türkiye’den girdiğine ilişkin ellerinde kesin bir delil olmadığını açıklaması üzerine, DHA’nın tekrar ulaştığı Müslim, bu konudaki kuşkuların güçlü olduğunu öne sürerek, “Bizim de kesin bilgilerimiz yoktur. Bizim oradaki insanlarımızın bilgilerine dayanıyordu şimdiye kadar. Kuşkular vardır, gerçekliği araştırılıyor. Gelen militanların çoğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) giysileriyle sızmışlar. Demek ki onlardan bazıları yardım etmiş, ama nereden, nasıl geçtikleri araştırılıyor” diye konuştu.

“YPG öyle dememiş. Bunların kuzeyden Kobani’ye girdiklerini söylüyorlar” diye sözlerini sürdüren Müslim, “Kuzeyde neresi var? Bir sınır var. Yani Türkiye’den girmedikleri gibi kesin bir dille de konuşmayalım” dedi.

YPG’nin sağ ele geçirdiği bazı IŞİD militanları olduğunu aktaran Müslim, “Şimdi bunlar her şeyi anlatacaklar. Bu nedenle kesin bir şey söyleyemiyorum şimdi” dedi.

Müslim, militanların Türkiye’den geçtiklerine ilişkin kuşkuların büyük olmasının nedenini ise şöyle açıkladı:

“Kuşkular daha çok orada (Türkiye) çıkan beyanatlara, demeçlere dayanıyor. Gazete manşetlerinde PYD ‘şöyle yapmış’ suçlamalar, tehditler falan yapılınca insanlar artık sen bir şey yapıyormuşsun gibi görüyor. Ondan sonra da bu olay oluyor ve kuşkularımız ister istemez oraya gidiyor. Yakın zamanda her şey çözülür.”

Bu tür örgütlerin, halkı korkutmaya çalıştığını belirten Müslim, “Kalkıp böyle Kobani’yi tekrar ele geçirmeye imkanları olamaz artık. Bunu ne yapabilirler, ne düşünebilirler” diye açıklamalarını sürdürdü.

Müslim, bu tür eylemlerin ise, oradaki halkı terörize etmek, kışkırtmak amaçlı olduğunu savundu. (DHA)

Editör: Wan Haber