Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri, Rakka kentinin kuzeyinde IŞİD’in elindeki 5 köyü ele geçirirken, IŞİD’in bomba yüklü 4 aracı da imha edildi. Sputnik’e konuşan Demokratik Suriye Güçleri Sözcülerinden Tackır Kobani, şiddetli çatışmalarda 30 IŞİD üyesini öldürdüklerini söyledi.

Diğer yandan operasyonla birlikte Rakka'dan büyük bir göç dalgası başladı.
YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’nin dün IŞİD’in kalbi  Rakka’ya yönelik 3 koldan düzenlediği operasyonda IŞİD ile şiddetli çatışmalar devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri’nin operasyon kapsamında bazı kasaba ve köyleri aldığı belirtildi. 

Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Demokratik Suriye Güçleri sözcülerinden Tackır Kobani, güçlerinin ilerlediğini belirterek şöyle konuştu:

'3 SAVAŞÇIMIZ ÖLDÜ’
“Güçlerimiz Rakka’nın kuzeyinde koalisyon uçaklarının hava desteğiyle ilerliyor. Uçaklar bölgede IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyor. IŞİD çok direnemediği için bomba yüklü araçlarla intihar saldırısı düzenlemeye kalkıyor. IŞİD bugün bomba yüklü 4 araçla güçlerimizin olduğu alana yönelik bir saldırı yapmak istedi ancak bomba yüklü araçlar bize ulaşmadan koalisyon güçleri tarafından imha edildi. Biz de bombalı araçları güdümlü füzelerle imha edebiliyoruz. Güçlerimizin bomba yüklü araçların patlatılması sonucu kayıp verdiği iddiaları doğru değildir. Şimdiye kadar sadece 3 savaşçımız mayınlı tuzaklar sonucu hayatını kaybetti. IŞİD kaçarken bir sürü yere mayın ve bubi tuzakları yapıyor.”
Rakka’nın kuzeyine doğru ilerlediklerini aktaran Kobani, şöyle devam etti:

“Bugün de Nemrudiye ve Mıtemeşric köyünü aldık. Bu köyler Eyn İssa kasabasının 5 kilometre güneyinde yer alıyorlar. Ele geçirdiğimiz köylerde mayın ve bomba temizliği yapıyoruz. Şiddetli çatışmalar devam ediyor. Dünden bu yana toplam 30 IŞİD üyesini öldürdük. Bazılarının cenazesi elimizde.

YÜZBİNLER GÖÇ YOLUNDA

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bir milyondan fazla nüfusa sahip Rakka'daki yüz binlerce kişi evlerini terk ederek, kısmen  güvenli gördükleri Halep'in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey'e doğru yola çıktı. Binlerce kişi de güneydeki Deyr ez-Zur bölgesine yöneldi.

Halep'in kuzeyine ulaşmaya çalışanlar, Tabka Barajı'ndaki köprü üzerinden Fırat Nehri'nin batısına geçiyor. Halkın yanlarında eşya götürmesine müsaade etmeyen DAEŞ'in, kuzeye yönelen kitlelerin muhaliflerin kontrolündeki  bölgeye geçmesine izin verip vermeyeceği ise henüz belirsiz.

3-539.jpg

Rakka'daki yerel kaynaklar, koalisyon güçlerinin operasyonuna karşı DAEŞ'in kentte hazırlık yaptığını belirterek, ''Rakka'dan Halep'in Azez ilçesinin (DAEŞ kontrolündeki) Halfetli köyüne ulaşanların sayısı 4 bine ulaştı. Sayı artacak." ifadesini kullandı.

Editör: Wan Haber