Yozgat'ta arcılık ve bal üretiminin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile açılan arcılık kursu yoğun ilgi görüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü salonunda açılan ve akşam mesai saatinden sonra başlayan arıcılık kursuna katılan kursiyerlere, arı ve kovan bakımı ve kaliteli bal üretimi başta olmak üzere arıcılığın en ince yarıntıları hakkında bilgiler veriliyor. Açtıkları arcılık kursuna yoğun ilgi olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, amaçlarının arıcılık faaliyetlerinin bilinçli olarak yapılması ve arcılıkla uğraşan kişi sayısının artırılması için kurs düzenlediklerini belirterek, "Yozgat'ta bal bölgelerini ve kaliteli bar üretimini artırmayı düşünüyoruz . Bu nedenle kurs düzenledik. Kursa 62 kursiyer katılıyor, kurs sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verilecek" dedi.
Yozgat'ta yıllık ortalama 250 ton bal üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Özdemir, "İl merkezi ve ilçelerimizde düzenlediğimiz kurslarla arıcılık yapan kişi sayısı artacaktır. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, aracılık yapan kişilere teşvik sağlamaktadır. Arıcılıkla uğraşan üreticilerimizin teşvik alabilmeleri için arcılık sertifikalarının da olması gerekiyor. Bu sebeple açtığımız kursların önemi bir kat daha artıyor. Hedefimiz ilimizde bal üretimini yılık 750 tona çıkartmaktır" diye konuştu.
Kursiyerlerden Abdullah Alataş, daha önce amatör olarak aracılık yaptığını belirterek, "Arcılığı amatör olarak yapıyordum, ancak bir türlü istediğim sonucu alamadım. Arılarım ya ölüyor yada bal verimi çok düşük oluyordu. Bu kursa katıldıktan sonra yaptığım hatalarımı anladım. İnşallah bundan sonra arı ve kovanların bakımını daha bilinçli yapıp daha fazla bal üretimi yapacağım" dedi.
Kursu veren, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mustafa Kerem Ateş'te kursiyerlere modern arıcılık, kovan tanıtımı, arı hastalıkları, arı bakımı arıcılığa başlangıçta arı nedir, arının insana ve doğaya faydaları , ana arı ve önemi, arılarda ilkbahar ve sonbahar bakımı, polen, arısütü, bal mumu, oğul gibi ürünlerin alınması ve muhafazası kovanların kışa hazırlanması, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında bilgi verdiklerini belirterek, ". Halk Eğitim Merkeziyle işbirliği yapılarak açılan kursa 62 kişi kursiyer katıldı ve toplam 80 saat ders verilip, kurs sonunda yapılacak sınavdan başarılı olan kursiyerlerimize sertifika verilecek" şeklinde konuştu.
(ÖE-AÖ-Y)

25.01.2013 15:21:40 TSI

Editör: Wan Haber