Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Yozgat'ta 92 bin öğrencinin yarıyıl tatiline gireceğini belirterek, öğrencilerden yarıyıl tatilinde kitap okuyarak dinlenmelerini istedi.
Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, 2012-2013 öğretim yılının birinci dönemini problemsiz bir şekilde tamamladıklarını belirterek, "İlkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 92 bin öğrencimiz karnelerini alarak tatile giriyor. Yarıyıl tatili uzun bir yolculuğun mola durakları gibidir. Bu tatil değerlendirme yapmak, yenilenmek ve motive olmak için bir fırsattır. Çocuklarımız bizlerin ve ülkemizin en kıymetli varlıklarıdır. Onların sağlıkları başta olmak üzere iyi bir eğitim almaları, ilgi ve yeteneklerine uygun iş ve meslek sahibi olmaları, milli ve manevi değerlere bağlı bireyler olarak yetişmeleri en büyük arzumuzdur" dedi.
Velilere uyarılarda bulunan Milli Eğitim Müdürü Kuş, "Yarıyıl karnesi, çocuklarımızın derslerindeki başarılarını, eksikliklerini görmek, çalışma alışkanlıklarını, plan ve programlarını gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Çocuklarımızın karnesinde bizi çok sevindiren yada üzen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Karne, çocuğumuzun tamamen başarılı yada başarısız olduğunun bir göstergesi değildir. Geride bıraktığımız dönemin bir değerlendirmesidir. Sadece notlarına bakarak çocuklarımızı yargılamak, eleştirmek onlara karşı haksızlıktır. Karneyi bir bütün olarak görmek, ders notlarının yanında davranış notlarını da değerlendirmek, başarısız olduğu yönlerden çok başarılı olduğu yönleri öne çıkarmak ve eksik yönleri geliştirmesi için çocuğu desteklemek daha yararlı olacaktır. Anne-baba olarak en çok hata yapılan durumlardan birisi çocukların kardeşleriyle veya başka çocuklarla kıyaslanmasıdır. Şunu bilmeliyiz ki, her çocuk tektir ve özeldir. Hiçbir çocuğun ilgisi, yeteneği, çalışma ortamı, çalışma alışkanlıkları ve kapasitesi aynı değildir. Bu nedenle her çocuğun kendi içinde değerlendirilmesi başka çocuklarla kıyaslanmaması gerekir. Çocuklarımıza başarısız olduğu dersleri düzeltmeleri için sürekli baskı yapmak, yeterince oynamasına ve dinlemesine izin vermeyerek tatili ona zehir etmek yine en çok yaptığımız yanlışlardan birisidir. Bu tür davranışlar çocuğu aileden uzaklaştırır, okuldan soğutur ve okumaya karşı ilgisini azaltır. Karnesi iyi veya kötü olsun çocuklar bir plan dahilinde tatilde de derslerini tekrar etmeli, ancak bunda aşırıya kaçılmamalıdır. Yapılması gerekenler çocukla konuşularak plan yapılmalı çocuk ailesinin her zaman çocuğun yanında olduğu, onu desteklediği, ona güvendiği sözlerle ve davranışlarla çocuğa hissettirilmelidir" dedi.
Çocuklarımızın başarılarında ve karnelerindeki sonuçlarında onlar kadar bizlerin de sorumluluğu bulunmaktadır diyen Kuş, " Anne-babanın sorumluluğunun çocukların sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret olmadığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Çocukların koşulsuz sevgiye, ilgiye ve desteğe daha çok ihtiyaçları vardır. Başarılı çocukların huzurlu, ilgili sevgisini ve desteğini esirgemeyen aile ortamlarında yetiştiği; başarısız ve sorunlu çocukların ise parçalanmış, problemli ve ilgisiz aile ortamlarında yetiştiği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Kuş, "Tatiller dinlenmeniz ve eğlenmeniz için bir fırsat olduğu kadar kendinizi geliştirmeniz, eksikliklerinizi telafi etmeniz ve yeni döneme daha motive olmuş bir şekilde hazırlanmanız için de bir fırsattır. Başarılı olmak çok çalışmakla değil planlı ve programlı çalışmakla mümkündür. Bu nedenle bu yarıyıl tatilini en iyi şekilde değerlendireceğinize inanıyor ve sizlere güveniyoruz. Tatil için kendinize uygun bir program belirleyiniz. Tatil süresince derslerin genel bir tekrarını yapınız ve ikinci dönemde göreceğiniz dersleri gözden geçiriniz. Mutlaka her gün kendinize kitap okuma saati belirleyiniz. Hem kişisel gelişiminiz hem de zihinsel gelişiminiz için bunun önemli olduğunu unutmayın" ifadelerini kullandı.
(ÖE-AÖ-Y)

24.01.2013 15:55:29 TSI

Editör: Wan Haber