Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörlüğü'nün, 9. proje çağrısından itibaren, besi tavukçuluğu, besi hindiciliği, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kültür balıkçılığının geliştirilmesi konusundaki projelere de hibe desteği sağlayacağı bildirildi.
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, bir çok alanda desteklemelerde bulunduklarını hatırlatarak, yeni destekleme yapılacak alanlar hakkında da bilgiler verdi. 9. proje çağrısından itibaren desteklenen alanlara yenilerinin de ekleneceğini söyleyen Büke, "Besi tavukçuluğu, besi hindiciliği, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kültür balıkçılığının geliştirilmesi konusundaki projelere de hibe desteği sağlayacağız. Yapılacak yatırımlar en az 15 bin Euro, en fazla 500 bin Euro olacak. Kurumumuz yapılan bu yatırımların yüzde 65'ine kadar hibe desteği verebilmektedir" dedi.
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanmasına yönelik de desteklerin bulunduğuna değinen Büke, "Meyve ve sebze işleme pazarlama yapan çiftçiler, şirketler ve üretici örgütleri bu destekleme tedbiri için başvurabilirler. Yatırım en az 50 bin en fazla 1 milyon 250 bin Euro arasında olacak" diye konuştu.
Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasında ise en az 100 ton/yıl, en fazla 800 ton/yıl yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu kurulu üretim kapasitesine veya en az 300 ton/yıl, en fazla bin ton/yıl su ürünleri, yetiştiricilik yoluyla elde edilmiş su ürünleri dahil üretim kapasitesine sahip olması gerektiğini vurgulayan Büke, "Yatırım en az 50 bin en fazla 1 milyon 500 bin Euro arasında olacak. Kültür balıkçılığında, desteklenecek türler, alabalık, sazan, yayın, kerevit, kurbağa, su yosunu(alg), sudak, tatlısu levreği, turna, tilapia, Mersin balığı, yılan balığı, karayayın balığı ve amerikan yayın balığı. Bu türlerin yetiştirilmesi için kurulacak işletmelerin inşaat işleri ve makine ekipman işleri hibe desteği kapsamındadır. Yatırım tutarı 15 bin ile 200 bin Euro arasında olmalıdır. Yatırım kırsal alanda olması şartı aranacak. Yetiştiricilik işletmesi yılda 10 tona kadar kurulu üretim kapasitesine sahip mikro ölçekli veya 10-200 ton/yıl kurulu üretim kapasitesine sahip küçük ölçekli işletme olmalıdır" ifadelerini kullandı.
(ÖE-Eİ-Y)

07.01.2013 19:02:52 TSI

Editör: Wan Haber