Yaz mevsimini Konya ve Karaman'ın yaylarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kültür miras sözleşmesi için 2008 yılında müracaat ettikleri UNESCO'dan yanıt bekliyor.
Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök ile birlikte Yeşilovacık beldesindeki Yörükler ile kıl çadırda bir araya geldi. Kıl çadırdaki çalıştayda, Resmi Gazete'de yayımlanan Yörüklerle ilgili yeni genelge, ilkbaharda yapılacak göç takvimi, göçün nereden başlatılacağı ve düzenlenecek paneller ele alındı. Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, çalıştay sonrası yaptığı açıklamada, kültürel miras sözleşmesi konusunda 2008 yılında Kültür Bakanlığı'nın bir çalışma yaptığını hatırlattı. Yapılan bu alan çalışmasının sonucu sunulan dosyanın UNESCO'nun kendilerine eksiksiz olduğunu bildirdiklerini ifade eden Savran, somut olmayan kültürel miras sözleşmesinin de kısa zamanda yazılmasını beklediklerini belirtti. Bu yöredeki Yörükler'le yaptıkları toplantıda Resmi Gazete'de yayınlanan yeni genelgenin içeriğinde kendilerini ilgilendiren maddeler üzerinde görüştüklerini vurgulayan Savran, "Yani kadim hakkımız olan konargöçerlerin hakkı olan maddelerin tek tek üzerinde durduk. Onun haricinde de ilkbaharda göç edeceğimiz takvim ve tarihi belirledik. Allah'ın izniyle her yıl yapmış olduğumuz göç etkinliğini, göç şenliğini buradan başlatacağız. Ayrıca yapacağımız paneller üzerine, etkinlikler üzerine buradaydık. Allah'ın izni ile daha güzel şeylerin olacağını ümit ediyoruz" dedi.
Sarıkeçili Yörükleri'nin Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kıl çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye devam ettiklerini belirten Savran, şunları söyledi:
"Şimdi öyle bir şey ki binlerce yıl öncesinden Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ederek gelen kara çadırlarda kıl keçilerimizle, atlarımızla, develerimizle birlikte Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaşamımızı sürdürmekteyiz. Doğayı koruyan, ormanı koruyan, çevresini koruyan hani binlerce insanların arasında yüzlerce aile kara çadırda hayatını sürdürmektedir. İnanılmaz bir gürültü kirliliği vardı. Son yıllarda bunlar aşılmaya çalışıldı ama önemli olan seyyar eğitimimiz, seyyar sağlık hizmetimiz ve göç yollarımızdaki su sorunlarımıza çözüm hala üretilmedi. İnşallah kısa zamanda onlara da çözüm üretilecek. Ben şunu bekliyorum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti o kadar büyük bir devlet ki bu kültürü yaşatan, dağları, ormanları koruyan çobanlarımıza ekonomik konuda kısa zamanda bir destek sağlanacağını ümitle bekliyorum. Bizim yaptığımız çalışmalarda zamana zaman evrak üzerinde eksiklerimiz oldu, biz onun farkındayız. Ama ümit ediyoruz ki bu yapılan çalışmaların daha sağlıklı olması için, bu göçer ailelere, çobanlarımıza ekonomik konuda destek verilmesi için kısa sürede çalışmaların yapılmasını bekliyorum."
Yeni çıkan yasa kapmasında Yörükler'in keçilerini ormanlık alanlarda sorun yaşamadan rahatlıkla otlatabildiğini anlatan Savran, "Otlatma planlarıyla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı'na, Orman Bölge Şeflikleri'ne, emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.
(MŞN-AKL-CC-Y)

31.01.2013 09:58:26 TSI

Editör: Wan Haber