Devecilerin vazgeçilmezi Yörük kıyafetlerini diken yarım asırlık Terzi Muammer, Yörüklerin giyim kültürünü yaşatıyor.
Ege Bölgesi'nin sevilen kış eğlencelerinden olan deve güreşi festivallerini, deveciler için ayrı bir önem taşıyor. Başta deveciler olmak üzere Ege'nin birçok bölgesinde yaşayan Yörükler, festivallerde kıyafetleriyle ön plana çıkıyor. Deveciler ve Yörük kültürünü sevenler, festivallere geleneksel Yörük kıyafetleriyle katılıyor.
Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan deveci giysisi de denilen 'Külotlu Pantolon, Deveci Yeleği, Sekiz Köşe Şapka ve Körüklü Çizme' artık günümüzde sıkça görülemiyor. Günümüzde daha çok devecilerin giydiği bu elbiseleri yapanlar yok denecek kadar az. İncirliova'da yaşayan emektar terzi Muammer Vapur da, kültürel dokuyla işlenmiş ve her bir dikişi özel işçilik isteyen kültür harikası bu giysileri hazırlaya bilen son ustalardan birisi.
Yörük kültürünün yaşaması için ve dostlarının ricası üzerine deveci pantolonu, deveci yeleği ve sekiz köşe şapka yapan hünerli ellerin son temsilcilerinden olan Terzi Muammer, 65 yıllık ömrünün 42 yılını mesleğine adamış. Kendisi gibi ustalaşmış emektar makasıyla devecileri giydiren Terzi Muammer, tam bir Yörük modacısı olmuş. Türkiye'nin her tarafından sipariş alan Terzi Muammer, en çok mesleğinin kaybolmasından da endişeli.
Yörük kültürünün yaşatılmasını isteyen Terzi Muammer, "Bizler bugün varsak, yarın yokuz. Keşke yanımızda çalışanlar biraz sabırlı olsaydı da, bu kültürel mirası onlara da aktarabilmeydim. Şimdi ki gençler maalesef kısa zamanda zengin olma hayallerinde. Bizim zamanımızdaki gibi usta çırak ilişkisi kalmadı. Buda beni üzüyor. Keşke bu işi devam ettirecek olanlar yetişse de bu kültürel modalar yaşatılsa" diyor.
(MB-İK-Y)

15.12.2012 16:11:00 TSI

Editör: Wan Haber