İzmir'in Buca ilçesinde yapımı tamamlanan 16 bin 500 metrekarelik Yörük Ali Efe Rekreasyon Alanı'nın açılışı, 23 Kasım Pazar günü saat 14.00'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gerçekleştirilecek.
Kurtuluş Savaşı sonrasında bir dönem Buca'da yaşamını sürdüren Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin heykelinin de içerisinde bulunduğu Efeler Mahallesi'ndeki rekreasyon alanı tamamlandı. Heykeltıraş Cumhur Ata Türk tarafından yapılan heykelin de bulunduğu alanda 2 adet çocuk oyun alanı, bir adet engelliler için düzenlenmiş oyun alanı, 2 adet fitness grubu bulunuyor. Gece ışık gösterilerinin yapıldığı havuzun da bulunduğu alanda 150 kişi kapasiteli ve 450 metrekarelik sahnesi olan amfi tiyatro yer alıyor.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ilçeye çok geniş bir yeşil alanın kazandırıldığını ve yaşanılabilir alanların artırıldığını belirterek, "Yörük Ali Efe Rekreasyon Alanımız bölgemiz önemli bir değer katacak nitelikte düzenlendi" dedi.

YÖRÜK ALİ EFE KİMDİR?
1895 yılında doğan Yörük Ali Efe 1951 yaşında yaşamını yitirdi. Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurarak Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurdu. Babası Sarıtekeli aşiretinden İbrahim oğlu Abdi, annesi Atmaca aşiretinden Fatma olan Yörük Ali Efe, 19 yaşına geldiğinde Aydın dağlarında dolaşan Alanyalı Molla Ahmet Efendi'nin grubuna katılmak istedi. Ağır bir sınavdan geçirilerek gruba alındı. Kısa zamanda Efe'nin ve tüm zeybeklerin güven ve sevgisini kazanarak grupta ikinci adam konumuna yükseldi. Alanyalı Molla Ahmet Efe'nin Bozdoğan Kavaklıdere baskınında ölmesi üzerine Yörük Ali Efe grubun başına geçti. Dört yıldan fazla dağlarda dolaşan Yörük Ali Efe, bu süre içinde daima ezilenin yanında oldu. Yörük Ali Efe, bundan sonraki süreçte de Kurtuluş Savaşı'nda Aydın bölgesinde önemli savaşlara katıldı, düzenli ordu kurulana kadar 20 aylık bir süre düşman kuvvetlerinin Aydın'dan Anadolu içlerine ilerlemesini engelledi. Düzenli ordunun kurulması üzerine Yörük Ali Efe'nin emrindeki grup, orduya katıldı. Kendisi de Milli Aydın Cephesi Komutanı olarak savaş sona erene kadar görev yapan Yörük Ali Efe, Kurtuluş Savaşı sonrasında kendisine yöneltilen övgülere şu yanıtı ile hatırlanır:
"Bazı kimseler savaş zamanında yapılan işlerin birçoğunu bana ve başkalarına mal ederler. Bu yanlıştır. Bir kişinin, beş kişinin böyle büyük davalarda ne ehemmiyeti olur ki? Gönlünde vatan muhabbeti taşıyan her vatansever o günlerde bizim gibi düşünmüş, bizim gibi duymuş, ondan sonra da bizimle beraber olmuştur. Milli mukavemette aslan payını kendine ayırmakta hata vardır. Bir elin sesi olur mu ki?"
(HK-Y)

21.12.2012 15:42:33 TSI

Editör: Wan Haber