Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), öğrencilere sadece güz döneminde tanınan yatay geçiş hakkı, 2014-2015 eğitim öğretim yılı bahar döneminde de tanıdı. Kararda sadece Türkiye’de bulunan öğrencilere geçiş hakkı tanınırken kontenjan sınırı yüzde 20’ye çıkarıldı.YÖK Genel Kurulu’nca milyonlarca üniversite öğrencisini ilgilendiren kararlar şu şekilde:

 Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki puanlarının, başka bir bölümün aynı yılındaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Yani TM1 puan türü ile işletmede okuyan öğrenci, aynı yıl aldığı MF4 puanıyla inşaat mühendisliğine geçiş yapabilecek. Geçişlerde alan ve bölüm şartı aranmayacak. Hakkari’de okuyan öğrenci puanı yetmesi halinde İstanbul’da bir üniversiteye geçiş yapabilecek. Üniversitelerde kayıtlı olan hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrenciler yararlanacak.

Pişman olan dönecek

Puan eşitliğinin sağlanması şartıyla ön lisanstan lisansa veya lisanstan ön lisansa geçiş olabilecek. Yatay geçiş yapanlar pişman olursa kayıt hakkı kazandığı üniversiteye geri dönebilecek. Geçiş hakkı tatilde olacak. 

Başarı şartı aranmayacak

Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrenciler de yatay geçiş yapabilecek. Bu durumda taban puanlar baz alınacak. Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu bölüme yerleştiği yıldaki puanlar dikkate alınacak. Başarı gibi bir şart aranmayacak. Vakıf üniversitelerinde ücretli programlara yatay geçiş yapabilecek. (stargazete)

Editör: Wan Haber