Yükseköğretim Kurulu-YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yarın başlayacak olan LYS maratonu öncesi yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamasında üniversite adaylarına başarılar dileyen Prof. Dr. Saraç, 2015 yılı Önlisans ve Lisans programlarının kontenjan rakamlarını açıkladı.

LYS 2015 ÖSYM SON DAKİKA AÇIKLAMASI

YÖK'ten yapılan açıklamadaki bilgilere göre, 2015 ÖSYS Lisans kontenjanı 423 bin 210, Önlisans kontenjanları ise 308 bin 375 olarak açıklandı. Özel yetenekle öğrenci alacak programların kontenjanları ise 26 bin 140 olarak duyuruldu.

YÖK'ten 2015 üniversite kontenjanlarına ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Aşağıda 2015-ÖSYS kontenjanlarına ait özet bilgi sunulmaktadır. Bu sene kontenjanlar belirlenirken öğrenci talepleri, doluluk oranları, fiziki imkânlar, ikinci öğretimlerin durumları, geçtiğimiz yıllarda aşırı yükleme yapılan programların rahatlatılması, program açma için şart koşulan öğretim elemanlarının sayısal ve niteliksel yeterlikleri, ülkemizdeki istihdam imkânları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının planlamaları ve görüşleri gibi pek çok faktör dikkate alınmış daha önceki senelere göre daha rasyonel bir planlama yapılmıştır."

2015 yılı ÖSYS kontenjanlarının detayları şöyle:

ekran-resmi-2015-06-12-17.16.16.png


MUTLU OLACAĞINIZ PROGRAMLARA KAYDOLUN

YÖK Başkanı Saraç'ın LYS açıklamasının detayları ise şöyle:

"13 Haziran Cumartesi günü başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavı için bu yıl yaklaşık dokuz yüz bini aşkın aday başvurmuştur. Adayların bir kısmının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sınavlara girmemesi bu sayıyı belli bir oranda düşürecektir.

Yükseköğretim Kurulu olarak arzumuz öğrencilerimizin kendilerinin mutlu olacağı programlara kaydolmalarıdır. Fakat maalesef, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde de olduğu gibi herkesin istediği üniversitelerin istedikleri programlarına kaydolabilmelerini sağlayabilme imkânı -bu imkânı her yıl daha da genişletmekle birlikte- bulunmamaktadır. Bununla birlikte programlar arası yatay ve dikey geçişleri kolaylaştırmakta, çift anadal imkânını teşvik etmekteyiz.

Bu vesile ile hem öğrencilerimiz hem de velilerimizle kurumsal olmamakla birlikte şahsi bir kanaatimi paylaşmak isterim. Elbette bir yükseköğretim kurumuna girme ve orada eğitim alma, üniversite mezunu olma günümüz dünyasında gittikçe önem kazanmaktadır. Bu kurumlardan alınan diplomalar tabii ki yaşam standardını doğrudan etkilemektedir. İnsanın kendisine, toplumuna ve kâinata bakış açısını, hayatı yorumlayış tarzını geliştirmektedir. Fakat adaylarımızın, bu sınavların sonuçlarını bireysel mutlulukları için tek faktör, aileleri için verebilecekleri en güzel hediye, topluma hizmet etmek için tek yol olarak kabul etmemeleri de gerekir.

Bu sınavların sonuçları ne olursa olsun onların varoluşları aileleri için en değerli hediyedir, ailelerine ve çevrelerine verdikleri mutluluğun karşılığı yoktur, onlar toplumumuzun güvencesi, ülkemizin geleceğinin inşasının en önemli unsurlarıdır.Bu düşünceler ile öğrencilerimize sınavlarında başarılar, hayatları boyunca güzellikler ve mutluluklar diliyorum.

Editör: Wan Haber