Bir milyonu aşan nüfusuyla bölgenin en fazla göç alan illerinden biri olan Van'da yeterli istihdam alanları bulunmadığı için büyük bir işsizlik durumu söz konusu. 

Yıllardır bölgede yaşanan olaylar nedeniyle kentte ilerleme sağlayamayan sanayinin yanında, tarım ve hayvancılık da bir türlü sırtını doğrultamıyor. İnşaat sektörü ise 2011 yılında yaşanan deprem sonrasında büyük bir duraklama geçirdi. 

Bu nedenlerle kentte iş olanağı elde edemeyen gençler batı illerine giderek inşaat işlerinde çalışmayı yeğlerken, batıya gitme imkânı olmayanlar ise işportacılık ve gündelik işlerde çalışıyor. Birçok kişinin de geçim yolu dilencilik.

VAROŞ YOKSULLARI

Van'da yoksul kesimi oluşturanlar ise 90'lı yıllarda göçle gelen nüfustan ve deprem mağduru ailelerden meydana geliyor. 

Bu aileler varoşlarda buldukları ucuz evlerde kirada kalıyorlar. Birçok kimse de baraka evlerde kalıyor.

Kentin değişik yerlerinde bulunan konteynerlerde halen insanlar yaşarken, deprem sırasında valilik tarafından kurulan Anadolu Konteynerkent'te de kalan aileler halen var.

VAN TSO'DAN YARDIM

Kentte geçim sıkıntısı yaşayan ve herhangi bir iş edinemeyen ailelere zaman zaman iş çevreleri ve belediyeler tarafından yardım yapılıyor. 

Şimdiye kadar birçok aileye gıda ve giyecek yardımı yapan Van TSO, önceki gün de Anadolu Konteynerkent'te kalan 4 kişilik Turgut ailesine gıda ve giyecek ile okula giden çocuklara kırtasiye malzemesi yardımında bulundu.

VAN TSO'NUN 2015 YILI YARDIMLARI

Van TSO'dan gazetemize yapılan açıklamada 2015 yılı içinde ihtiyaç sahibi 800 aileye toplu gıda yardımı, ihtiyaç sahibi 500 öğrenciye toplu giyim ve kırtasiye malzemesi yardımı ile bazı okul, dernek ve sportif faaliyetlere maddi destek sağlandığı belirtildi.

YARDIM ÇAĞRISI

Gazetemize konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yoksul vatandaşlara maddi katkı çağrısında bulundu. 

Takva, Van'daki iş çevrelerini ve kurumları maddi durumu sıkıntıda olan vatandaşlara destek sunmaya davet ederken, kentte iş sahalarının daha da artırılması için herkesin azami çaba sarf etmesi çağrısında bulundu. 

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber