YÖK'den flaş bir açıklama geldi. Yurtdışında alınan unvanlarla ilgili bir açıklama yapan YÖK gelen şikayetler üzerine açıklama yaptı. Unvanların eşitliği için Türkiye’de söz mevzusu unvanlar için aranan asgari gösterim ve lisan koşullarının sağlanmış olması icap ettiğinin bildirildiği açıklamada şunlar kaydedildi

YÖK’ten meydana getirilen yazılı açıklamada, “Yurtdışından alınan doktora, sanatta yeterlilik, doçentlik ve profesörlük unvanlarının Türkiye’de eş değerliliğinin kabulü için daha öncesinden alakalı yasa gereği yalnız yurtdışında bu unvanlarla 2 sene müddet ile rastgele bir müessesede çalışmış olmak koşulu aranmakta idi.


Son senelerde yurtdışından alınan doçentlik ve profesörlük unvanları ile alakalı gelen şikayetler üstüne Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul ortaklık biçiminde emek vererek ilk defa ‘yurtdışında alınan doktora, sanatta yeterlik, doçentlik ve profesörlük unvanlarını değerlendirme işlemlerinde uyulacak usul ve esaslar’ belirlenmiştir. Belirlenen yeni usul ve esaslarla kazançlan esas yenilik yurtdışında doktora, sanatta yeterlilik, doçentlik ve profesörlük unvanlarını alan insanların Türkiye’de bu unvanlara haiz olan kişilerden istenen asgari koşulları yerine getirmiş olmasının aranmasıdır” denildi.


Unvanların eşitliği için Türkiye’de söz mevzusu unvanlar için aranan asgari gösterim ve lisan koşullarının sağlanmış olması icap ettiğinin bildirildiği açıklamada şunlar kaydedildi

“Türkiye’deki asgari lisan ve gösterim şartını sağlayamayanlar bu koşulları yerine getirdikten sonrasında yeniden eşitlik için başvurabileceklerdir. Ayrıca yurtdışında profesörlük yada doçentlik unvanını almış olanlardan, kesintisiz şekilde en azca 2 sene bu unvan ve yetki ile yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurulunca tanınan öğretim ve araştırma müesseselerinde çalışmış olmaları gerekmektedir. Yükseköğretim müessesesi durumunda olmayan, araştırma merkezi ve benzeri müesseselerdeki emekler kabul edilmeyecektir. Doktora eşitliği işlemlerinde ilk defa Lisans ve yüksek lisans diplomaları ile Türkiye’de doktoraya kabul için aranan lisan yeterliliğini sağladığına ait belgeler de istenecektir. Bu diplomalar yabancı ülkede alınmış ise Yükseköğretim Kurulundan alınmış eşitlik vesikasının aslı yada onaylı sureti verilecektir. Ayrıca doktora eğitiminin Yükseköğretim Kurulu yönünden tanınan yükseköğretim müesseselerinde örgün eğitim yöntemiyle alınmış olması koşulu da getirilmiştir. Doçentlik eşitliği işlemlerinde ilk defa doktora vesikasının aslı yada onaylı tercümesi, vesika yurtdışında alınmış ise eşdeğerlik dokümanı yada onaylı sureti istenecektir. Profesörlük eşitliği işlemlerinde ilk defa doçentlik vesikasının aslı, vesika yabancı ülkede alınmış ise Türkiye’de alınan eşdeğerlik dokümanı yada onaylı sureti istenecektir. Yurtdışında bu unvanlara haiz olup Türkiye’de eşdeğerlilik için müracaat eden yabancılar içerisinde benzer şartlar geçerli olacaktır. Bugüne kadar ÜAK içerisinde bu alanda yürütülen eşitlik çalışmalarında alınan vesikalarla alakalı bir teyit işlemi yapılmamaktaydı. Yeni kazançlan tertip etmede vatan dışından alınan bilimsel niteliği olan dokümanların vatan dışındaki müesseselerden verilip verilmediği de yazışma kanalıyla teyit edilecek. Böylece sahteciliğin önüne de geçilmeye çalışılmıştır.”
Açıklamada, ek olarak bu usul ve esasların yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin eşitlik işlemleri için Üniversitelerarası Kurul’a başvurmuş olanlar ile ilgili bu tertip etme ile kazançlan İlave kriterlerin uygulanmayacağı ifade edildi. 

Editör: Wan Haber