Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ isimli bildiriye imza attıktan sonra iktidarın baskısıyla karşı karşıya kalan ve YÖK tarafından cezalandırılmaları istenen akademisyenler hakkında soruşturma açılamayacağının altını çizdiler. Hukuki görüşlerini kamuoyuyla paylaşan iki hukukçuya göre, yasadaki boşluk nedeniyle YÖK akademisyenleri cezalandırmak adına işlem yapamaz.

Altıparmak ve Akdeniz metinlerinde, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci cümlesini iptal ettiği 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Disiplin ve Ceza İşleri kanunun şu bölümünü hatırlatıyor:

M.53/b. “Öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezalarıdır. Hangi fiillere hangi disiplin cezasının uygulanacağı, bu bentte sayılan kişilerin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkileri, Devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslar da göz önüne alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.”

Anayasa Mahkemesi, 53. maddesinin b bendindeki ilk cümleyi Anayasa’ya uygun bulurken ikinci cümlenin iptaline karar vermiş ve böylece akademisyenlerin hangi durumlarda ceza alacağı ve bu cezaların nasıl uygulanacağına dair yetkinin yasa maddelerinden YÖK kararlarına devrine engel olmuştu.

Altıparmak ve Akdeniz, görüşlerinin son kısmında şunları ifade ettiler:

”Barış için Akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında 2547 sayılı Kanuna veya Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim elemanı ve Memurları disiplin Yönetmeliğine istinaden soruşturma açılamaz, görevden uzaklaştırma kararı ve/veya disiplin cezası verilemez.

Barış için Akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na istinaden de disiplin soruşturması açılamaz. 2547 sayılı Kanun’da tanımlanan öğretim elemanları devlet memuru olmadığından, Devlet Memurları Kanunu’nun genel hüküm olduğu gerekçesi ile öğretim elemanlarına uygulanması söz konusu olamaz.

Hali hazırda öğretim üyeleri hakkında disiplin soruşturması yapılabilecek veya disiplin cezası verilebilecek bir yasa yoktur. Bundan sonra çıkarılacak bir yasa da geçmişe uygulanamaz. Bu nedenle Barış için Akademisyenlerin, daha sonra çıkarılacak kurallar uyarınca da disiplin cezasına çarptırılmaları mümkün değildir.

Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle Barış için Akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında yürütülecek soruşturmalar veya üniversitelerden uzaklaştırma kararları hukuka aykırıdır. Bu soruşturmaları yürüten kişi ve kurumların hukuki ve cezai sorumlulukları olacaktır.” zete.com

Editör: Wan Haber