YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı (ÖYP) kapsamında 2012 yılı Aralık ayı atamalarını gerçekleştirdi. 2 bin 607 adayın atamasını yapan Çetinsaya, "2013 yılı için de yine 4 bin ÖYP kadrosu TBMM'den geçti" dedi.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, YÖK'te düzenlenen bir törenle Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı (ÖYP) kapsamında 2012 yılı Aralık ayı atamalarını gerçekleştirdi. Tercih yapan 39 bin 99 adaydan 2 bin 607'sinin atamasının gerçekleştiği törende konuşan Çetinsaya, bu program sayesinde nitelikli öğretim elemanı yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. ÖYP'nin ilk olarak Kalkınma Bakanlığı tarafından başlatıldığını ve 2010 yılından itibaren de YÖK'e devredilmiş bir program olduğunu kaydeden Gökhan Çetinsaya, 2010 yılından itibaren istatistiklere bakıldığında, 2010 yılında bin 726, 2011 yılında 2 bin 175 adayı üniversitelere yerleştirdiklerini ifade etti.
Çetinsaya, 2012 yılının Temmuz döneminde ise bin 359 adayın yerleştirmesini hatırlattı. Çetinsaya dil puanına göre yerleşenlerle ilgili olarak ise, "Dil puanı 65'in üzerinde olanlar hemen Şubat ayında yüksek lisans eğitimlerine başlayabilecekler atandıkları fakültelerde. Dil puanı 65'in altında kalanlar ise 6 ay kadar yabancı dil eğitim sınıflarında eğitim görecekler ve dillerini geliştirmeye çalışacaklar" diye konuştu.

"BAZI ALANLARDA POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK"
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, atamaları sırasında ise ihtiyacın fazla olduğu bazı alanlarda pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. Çetinsaya şöyle konuştu:
"Bizler bazı alanlarda bu sene pozitif ayrımcılık politikasını benimsedik. Şunu ifade etmek istiyorum; bazı alanlar var ki Türkiye'de çeşitli sebeplerle az sayıda doktora yapılan alanlar. Bazı alanlar var ki, çok sayıda yeni fakülte kurulduğundan ötürü ve çok sayıda talep olduğundan ötürü, o alanlarda fakülte ve bölüm açmaya... Öğretim üyesi ihtiyacı duyulan alanlar. Bu alanlarda özellikle fazla sayıda ÖYP Araştırma Görevlisi kadrosu temin etmeye çalıştık.
Örneğin; hukuk gibi, hemşirelik gibi, psikoloji gibi, iletişim gibi, ilahiyat gibi ve temel tıp bilimleri gibi bazı alanlarda bu pozitif ayrımcılık diyebileceğimiz politikayı gerçekleştirdik ki, bunun ülkemizin için hayırlı sonuçlar oluşturacağını düşünüyoruz."

2013 YILI İÇİN 4 BİN ÖYP KADROSU AÇILACAK
YÖK Başkanı Çetinsaya, 2013 yılında ise ÖYP üzerinden ne kadar öğretim elemanı alacaklarını da açıkladı. 4 bin kişilik kadro açacaklarını ifade eden Çetinsaya, "2013 yılı için de yine 4 bin ÖYP kadrosu TBMM'den geçti. Bizim amacımız bu sene daha önceki edindiğimiz tecrübeler ve çıkardığımız sonuçlar ışığında; 2013 yerleştirmelerini de en doğru, en adaletli ve ülkemiz yarınları için en rasyonel şekilde gerçekleştirebilmek ve ülkemizin her gün genişleyen yüksek öğretim alanına nitelikli öğretim üyesi kazandırabilmek" diye konuştu.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, açıklamalarının ardından ise "Hayırlı uğurlu olsun" diyerek 2012 yılı Aralık ayı ÖYP atamalarını bilgisayardaki butona basarak gerçekleştirdi.
Ataması gerçekleşen adaylar ise YÖK'ün internet sitesine girerek T.C. kimlik numaraları ile nereye atandıklarını öğrenebilirler.
(AT-ÖZ-Y)

03.01.2013 15:33:05 TSI

Editör: Wan Haber