Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Selçuk Üniversitesi (SÜ) bünyesinde çalışmalarını sürdüren araştırma görevlilerine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Prof. Dr. Şaban Çalış'ın yanı sıra, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Prof. Dr. Tahir Akgemci, SÜ ÖYP Koordinatörü Doç. Dr. Salih Güneş, enstitü müdürleri, öğretim üyeleri ve ÖYP ile gelen araştırma görevlileri katıldı.
"YÜKSEKÖĞRETİM HAYATİ ÖNEME SAHİP"
Selçuk Üniversitesi olarak ÖYP sistemi içinde daha ağırlıklı yer almak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Gökbel, "ÖYP sistemine inanıyoruz ve ÖYP'nin Türkiye'de bulunan sistem içerisindeki öneminin gittikçe arttığını da bilerek bu konuda daha aktif olmayı istiyoruz. Bu yüzden elimizdeki araştırma görevlisi kadrolarının önemli bir kısmını ÖYP için ayırıyoruz" dedi.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış ise Türkiye gibi genç nüfusa sahip bir ülke için yükseköğretimin hayati derecede önem arz ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Çalış, "Yükseköğretim arzını önemli ölçüde yükseltmemiz gerekmektedir. Türkiye'nin 2023 hedefleri içerisinde Dünya'nın gelişmiş 10 büyük ülkesi arasında yer alma hedefi varsa evrensel düzeyde yüksek öğretim arzını oluşturmamız gerekiyor. Yükseköğretim çağındaki nüfusa sadece bir diploma sağlamaktan bahsetmiyoruz. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre insanlar yaşamları boyunca 11 kez meslek değiştiriyor. Yani insanların hayatlarını devam ettirmeleri için farklı alanlarda sürekli olarak eğitime ihtiyaç duyduklarını görüyoruz. Bizim de yükseköğretimde yüzde 35 civarında öğrencimiz var. Türkiye'nin aslında bu rakamlara bakarak kendi nüfusuna evrensel ölçekte yüksek öğretim imkanı verdiğini söyleyebiliriz. Bunun tabi ki süratle artırılması gerekiyor. Bunu da bizler başta olmak üzere öğretim üyelerimiz ve ÖYP ile aramıza yeni katılan asistan arkadaşlarımızla beraber başaracağız" diye konuştu.
"SELÇUK, YÜKSEKÖĞRETİMİN YÜKÜNÜ ALMIŞ DURUMDA"
Yeni açılacak üniversitelerin yükseköğrenim için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çalış, "Sistem içerisinde olan 103 devlet üniversitesi, 65 de vakıf üniversitesi var. Yükseköğretim içerisinde devlet üniversiteleri başta olmak üzere vakıf üniversitelerinin az da olsa katkısı var. Bazı üniversiteler yüksek öğretime ciddi katkıları olan üniversitelerdir. Selçuk Üniversitesi bu anlamda yüksek öğretimin yükünü taşıyan önemli bir üniversitemizdir. Selçuk Üniversitesi gibi bazı önemli üniversitelerimiz, bu yükü almış durumdalar. Ama yükseköğretimde arzı artırmamız gerekiyor. Bunun için de devlet, vakıf, özel ya da uluslar arası üniversitelerin kurulmasına imkan sağlamalıyız. Yükseköğretimin bu sorununa çare bulmak için ihtiyacı karşılayacak yeni üniversiteler açabiliriz" şeklinde konuştu.
"YÜKSEKÖĞRETİMİ CAZİP HALE GETİRMELİYİZ"
YÖK'ün artık daha objektif sınavlarla öğrencinin başarısını daha iyi ölçtüğünü ifade eden Prof. Dr. Çalış, "Lisans diploma notu, yabancı dil sınavı ve ALES ile ÖYP için araştırma görevlisi alıyoruz. Özel bir programla yabancı dil eğitimlerini karşılıyoruz ve 6 aylık bir süre için yurtdışına dil eğitimine gönderiyoruz. Belli bir düzeyi geçen öğrencilerimizi akademisyen sayımızın yeterli olduğu ve doktora yapabileceği bölümlere kontenjan açarak yerleştiriyoruz. Böylelikle yükseköğretimi cazip hale getirerek, akademisyen açığımızı kapatmamız gerekiyor. Yerleştikleri kurumlarda karşılaştıkları sorunlara da çözümler bularak bu sorunları hep birlikte aşmamız gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Çalış, toplantının son bölümünde ise ÖYP araştırma görevlilerinin sorularını da yanıtladı.
(AH-Y)

29.01.2013 13:42:39 TSI

Editör: Wan Haber