Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve bölge üniversitelerinin rektörlerinden oluşan bir heyet Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı'nı ziyaret etti.
Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Misir Merdanov ile gerçekleştirilen görüşmede konuşan YÖK Başkanı Çetinsaya, iki ülkenin eğitim öğretim alanında çok iyi bir işbirliği içinde olduğunu, fakat bu işbirliğinin AR-GE alanında da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Küreselleşen dünyada takım çalışması yapılmadığında verim alınmasının zor olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Çetinsaya, Azerbaycan ve Türkiye'nin işbirliğini genişlettiği takdirde başarılara başarı katılacağını vurguladı.
Türkiye'den mezun Azerbaycanlı öğrencilerin ülkelerinde önemli mevkilere gelmesinden memnuniyetini dile getiren Çetinsaya; "Öğrenci ve öğretim üyesi değişiminde de sayıları artırmalıyız. Dünyada yükseköğrenim uluslararası boyut kazandı. 4 milyon öğrenci başka ülkelerde eğitim alıyor. Bu rakam 10 yıl sonra ikiye katlanacak. Bu konuda da çalışmalıyız" dedi.
Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Misir Merdanov, iki ülke arasında ortak bilimsel çalışmaların yapılması, ortak dergiler çıkarılması, ortak tekno-parklar inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.
Azerbaycan ve Türkiye'nin eğitim alanındaki ilişkilerinin son 20 yılda çok iyi bir düzeye ulaştığına dikkat çeken Merdanov, yine de, gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını bildirdi.
Ülkeler arasında gerçekleştirilen öğrenci değişiminin öneminden bahseden Merdanov; "Öğrenci değişiminden daha fazla öğretim görevlisi ve bilim adamı değişimine önem verilmelidir. Türkiye ve Azerbaycan bilim adamları, uluslararası programlarda ortak iştirak etmelidir. Türk dünyasının dünyada tanıtılmasının bir yolu da bilim adamları yetiştirmektedir. Eğitim alanında ilerleme kaydetsek de bilim alanında ortak iş yapamadık" diye konuştu.
Toplantı sonrasında Kafkasya Üniversiteler Birliği'ne (KUNİB) üye Azerbaycan üniversitelerinin rektörlerine KUNİB sertifikaları takdim edilirken, Misir Merdanov'a, KUNİB Onursal Başkanı sertifikası verildi.
Bakü ziyaretinde YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'ya, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan'ın yanı sıra Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar eşlik etti.
Ziyarette KAÜ ile Azerbaycan Üniversiteleri arasında işbirliği protokolleri imzalandı.
(IÇ-AT-Y)

25.01.2013 15:58:01 TSI

Editör: Wan Haber