Artvin'in sahil kesiminde dün gece yarısı başlayan ve sabaha kadar aralıklarla süren sağanak yağış nedeniyle su baskınları ve heyelanlar meydana geldi.

Özellikle Hopa ve Arhavi ilçelerinde tüm sokakları su basarken, alt katlardaki evler ve işyerleri zarar gördü. Arhavi’de Hacılar Mahallesi’nde iki dere taştı, bir çok araç sel suları nedeniyle mahsur kaldı.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Artvin'de dün akşamdan bu yana süren sağanak yağışların sel ve heyelana yol açması sonucu 8 kişi hayatını kaybetti, 1 çocuk kayboldu. 17 yaralı hastanelere kaldırıldı.

Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, ilçede bir çok sokağın sular altında olduğunu söyledi. Hopa ilçesinin tamamı da selden büyük oranda etkilendi. Özellikle sahil bölgesindeki TIR garajları çamurla kaplanırken, bir çok araç sular altında kaldı.

Sundura Mahallesi’nde boş durumdaki 4 katlı bina yıkıldı. Bir çok kişinin sel sularının yolları yıkması nedeniyle evlerinde mahsur kaldığı belirtilirken, AFAD, İl Özel İdaresi ve belediye ekiplerinin yolları açma ve bu kişileri kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

VALİDEN AÇIKLAMA
Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin-Hopa karayolunun kontrollü olarak tek şeritten verilmeye başlandığını, yağışın devam etmesi sebebiyle, yer yer yağmur sularının toprak ve molozları yola taşıdığını belirtti.

Cirit, yağmurun yarın sabaha kadar etkisini sürdüreceğini ifade ederek, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri öncülüğünde, AKUT ve vatandaşlarımız arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Maalesef 8 vatandaşımız hayatını kaybetti, Bir vatandaşımızı da arama çalışmalarımız sürüyor" dedi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ
Öte yandan Hopa Kaymakamlığınca ölen 8 kişinin kimlikleri açıklandı. Buna göre, Orta Hopa Mahallesinde, AKUT ve AFAT ekibinin çalışmaları sonucunda enkaz altından cansız bedenleri çıkartılan kişilerin Hacer Kara ve kızı Funda Toksoy olduğu belirlendi.

Hacer Kara'nın eşi Altan Kara'nın da enkaz altında olduğu, çıkarılması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Enkaz altından çıkarılan yaşamını yitiren diğer kişilerin ise Yeşilköy Köyü'nden Sabri Acıbadem, Yoldere Köyü'nden Emniyet, Ünsal ve Erdal Gedik olduğu tespit edildi.

Sel ve heyelan nedeniyle yaralanan 19 kişiden 10'u Rize'deki çeşitli hastanelere sevk edildi, 3 yaralı Hopa Devlet Hastanesinde, 6 kişi ise ayakta tedavi edildi.

BAKAN EROĞLU: ÖLÜ SAYISI MUHTEMELEN 9
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, gece geç saatlerde sel ve heyelan felaketinin yaşandığı Artvin'in Hopa ilçesine geldi. Hopa Devlet Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada gazetecilere açıklama yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bölgede yağış olacağı konusunda Pazar günü bir uyarı gönderildiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiddetli yağış olacağını ifade etmiştik. Hatta belediyemiz ve kaymakamlık vatandaşı ikaz etmişti. Gerçekten yaptığımız tahminlere göre şiddetli yağış bekliyorduk. 6 saatte 250 milimetre gibi; bakın Türkiye’de bir yılda yağanın 640 milimetre olduğunu düşünürsek, 4 aylık yağış 6 saatte yağdı. Kuvvetli bir yağış. Bütün ekiplerimizle buradayız. Yaraları saracağız. Ama tabi maalesef heyelandan dolayı toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 8. Bir de yavrumuz var kayıp. Onun da muhtemelen denize kadar gittiğini kabul ediyoruz. Onu da sabahleyin ekipler aramaya başlayacak. Muhtemelen 9 tane hayatı burada kaybettik."

Bakan Eroğlu, yaralıların durumunun iyi olduğunu da belirterek, "Konuyu Başbakanımız bizzat takip ediyor. Acil olarak Başbakanlık tarafından 10 milyon lira gönderildi. İhtiyaç oldukça gönderilecek. Bölgedeki iş makineleri ve tüm araç gereçleri bu tarafa sevk ettik. Trabzon, Samsun, Erzurum, Kars ve Artvin’den tüm ekipler buraya gelecek. Yağışlar yarın da biraz daha devam edecek ama şiddetli değil" ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, daha sonra hastane önünde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi ve teselli etti.

ÖLÜ VE KAYIP KİMLİKLERİ
Bakan Eroğlu’nun açıklamasının ardından ölü sayısı 8’e yükselirken, bir kişinin ise hala kayıp olduğu belirtildi. Buna göre Hopa’daki selde ilk belirlemelere göre hayatını kaybeden 8 kişinin kimlikleri şöyle:

Hacer Kara (56), Altan Kara (60), Funda Toksoy (41), Sabri Acıbadem (41), Nermin Demir (59), Emniyet Gedik (55), Ünsal Gedik (41), Erdal Eren Gedik (17).

Hopa’da sel sularında kaybolduğu ileri sürülen 5 yaşındaki Taha Su’nun aranmasına ise sabahın ilk ışıklarında devam edileceği belirtildi.

3-314.jpg

4-249.jpg

5-158.jpg

6-088.jpg

Editör: Wan Haber