HDK Van İl Koordinasyonu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyelerine yönelik baskıları ve Rojava halkına yönelik geliştirilen saldırıyı kınamak amacıyla Feqiyê Teyran Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, çok sayıda yurttaşın yanı sıra BDP İl Örgütü, Belediye Meclis üyeleri, KESK, DİSK, Barış Meclisi, TUHAD-DER, GÖÇ-DER, MEYA-DER, YÖDER, Emep İl Örgütü, KURDİ-DER, 78'ler Derneği, VAKASUM, Mavi Göl Derneği, ÖVDER, Eğitim Destek Evi, Barış Anneleri İnisiyatifi, İHD, Nuda Kültür Merkezi, MKM çalışanları da katıldı. "Örgütlü güç parçalanamaz, YÖDER yıldırılamaz" pankartının açıldığı açıklamayı HDP Van İl Eş Başkanı Harun Okay okudu. PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ve yaklaşık 6 aydır, tek taraflı devam eden çözüm ve müzakere sürecinde AKP hükümetinin hiçbir adım atmadığını belirten Okay, AKP hükümetinin biran önce bu sürece karşılık adım atması gerektiğini söyledi. Okay, "AKP hükümeti oyalarım, zamana yayarım, seçim yaklaşır, seçime girerim şeklindeki yaklaşımı kabul edilebilir bir yaklaşım değildir" dedi.

'Ailelerin üzerinde psikolojik baskı endişe verici'

Okay, "Bu süre içerisinde ajanlaştırma, sindirme, yozlaştırma, yeni karakollar kurma ve korucu alımında yeni kadrolar açma politikaları Kürdistan coğrafyasında devam etmektedir" vurgusunu yaptı. Okay, son dönemlerde polislerin YÖDER üyelerinin ailelerine giderek, "Van'da çocuklarınız örgütle bağlantılı tekin olmayan arkadaşlar ediniyor. Tekin olmayan evlerde kalıyor" tarzında söylemlerde bulunduğunu belirterek, polislerin aileler üzerinde psikolojik baskı ve endişe yaratmaya çalıştığını kaydetti. Özellikle YÖDER'li kadın çalışanlara karşı sergilenen bu tutumun kabul edilemeyeceğinin altını çizen Okay, "HDK olarak, YÖDER'li öğrenciler ve öğrenci ailelerine karşı geliştirilen bu baskı ve yıldırma politikalarını kınıyor, polisin öğrenciler üzerinde oluşturmaya çalıştıkları baskılara son vermeleri gerekmektedir" diye kaydetti. 

'Huso saldırısı Kürt halkının iradesine saldırıdır'

Rojava'da Kürt Yüksek Konseyi Diplomasi Komite Üyesi ve Rojava Halk Meclisi Başkanlığı Divanı Üyesi İsa Huso'nun suikast sonucu yaşamını yitirmesini hatırlatan, Okay, "Bu alçakça saldırı ile Huso şahsında Kürt halkının kendini yönetme iradesi hedef alınmıştır" dedi. Okay, "Rojava halkının bu saldırıya karşı direnişini yükselteceğine eminiz. Tüm Kürt halkı Rojava Kürdistanı ile yekpare olmaya devam edilecektir. Bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor ve Rojava devrimini selamlıyoruz" dedi. BDP İl Eş Başkanı Musta İtah'da gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. DİHA

Editör: Wan Haber