Baba mesleğini devam ettiren Halil Hırcınbaşı, yırtılmış veya yanmış kıyafetleri uzattığı tırnakları ile örerek orijinal hale getiriyor.
66 yıldır babası Ali Hırcınbaş'ın sürdürdüğü ata mesleği örgücülüğü 27 yıldır devam ettiren 45 yaşındaki Halil Hırcınbaş'ın örgücü dükkanı, hasar görmüş ve örülmeyi bekleyen kıyafetlerle dolup taşıyor. Örgücü Halil, Türkiye'de bulunan 10 örgücüden biri, Eskişehir'de ise bu mesleği icra eden tek kişi. Yanmış ya da yıpranmış kıyafetleri 'Bunlar benim kirpiklerim' diyerek uzattığı tırnakları ile ören Halil Hırcınbaş, baba mirası işini severek yapıyor.
27 yıldır binlerce kıyafeti orijinal haline getiren Hırcınbaş, gönlünü bu işe vermeyenin örgücülüğü yapamayacağını ifade ederek, ''Ben bu mesleği son derece severek yapıyorum. Örgücülüğü yapan Türkiye'de toplasanız 10 kişiyi geçmez. Örgücülük öğrenilen bir sanat olduğu için maalesef şimdi yetiştirmeye çırak bulamıyoruz. Bu işi merak eden hiç kimse kalmadı artık'' diye konuştu.
Kendisinden sonra mesleğini oğluna bırakmak istediğini söyleyen Örgücü Halil, ''İğneyle örgü ören arkadaşlar kalmadı artık. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu meslekten ekmek yersiniz. Örgücülük sabır isteyen bir meslek. Benim uzayan tırnaklarım mesleğin bir parçası artık. Tırnaklar örgüde bir nebze kirpik görevini görüyor, bu tırnaklar olmasa örgüyü iyi bir şekilde yapmak imkansız olur. Üzerinden orijinal ip alabileceğimiz her türlü giysileri rahatlıkla örüyorum. Bana gelen müşterilerimin getirdikleri giysilerin hepsi de yeni. Kimisi ceketini taktırmış, kimisi sigara ile yakmış, kimisi de yırtılmış kıyafetler. Allah bereket versin iyi kazanıyorum, fakat benden sonra bu mesleği sürdürecek Eskişehir'de tek bir insan yok, buna üzülüyorum" dedi.
(GÖ-MŞ)

18.02.2013 16:11:30 TSI

Editör: Wan Haber