Bursa'nın Gemlik ilçesinde, Yılport (Tügsaş) Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Derici, Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatını ziyaret ederek, kapasite artırımı, kullanılacak kömür ve bunların çevreye etkileriyle alakalı bilgi verdi.
Arıtma konusunda dünyanın en ünlü firmaları ile çalıştıklarını belirten Derici, atık suda zarar ihtimalinin olmadığını söyledi. Derici, ''Yurt dışından amonyak konusundaki uzmanlığım üzerine getirildim. Şu anda yüzde 115 kapasite ile çalışmamıza rağmen, geçmiş dönemdeki zararlı dumandan ve kirlilikten eser yok. Bizden önce 1500 ppm gaz açığa çıkarken, çalışmalarımızla bunu 400 ppm'ye düşürdük. Bizim işimizde suyun soğukluğu ne kadar düşük olursa o kadar önemlidir. Çevre Sağlık Müdürlüğü tarafından online olarak izleniyoruz, denetimimiz tam. Bizden ayrılan mühendis arkadaşlar bile çıkan dumandan dolayı asit üretimini durdurduğumuzu düşünüyor'' dedi.
MHP İlçe Başkanı Osman Durdu, Gemlik'in deprem bölgesi olduğunu hatırlatırken, Genel Müdür Yardımcısı Derici, tanklarının 8 şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu iddia etti. Ruhsat konusunda tepkileri de anladığını söyleyen Derici, ruhsat meselesinde 2 yıldır birçok zorlukla karşılaştıklarını, devletten devralındığı için binaların ruhsatsız olduğunu, 3 depodan ikisi ruhsatsız olduğundan dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Derici, amonyumu yakmada doğalgaz maliyetli olacağından ithal kömür kullanacaklarını, günlük ortalama 400 ton kömür yakacaklarını dile getirirken, tesisteki sistemin kaç yıllık olduğunu sorusuna, 30 yıllık olduğu, fakat elden geçtiği şeklinde cevap verdi.
İlçe Başkanı Osman Durdu, ''30 yıl öncenin teknolojisinin yeterli olacağı bizi kuşkuya sevk ediyor. Endişelerimiz olması da gayet doğaldır, çünkü önceliğimiz Gemlik halkıdır. Firmanın yaptıklarından dolayı haklı önyargılarımız var. Bu sebepten orada yapılan her işleme şüpheci yaklaşmamız gayet doğaldır. Malum firmaya güvenmiyoruz. Sanayici doğal olarak kâra bakacaktır. Kömür konusunda ciddi endişelerimiz var. Bizim için çevre önemli, deniz önemli, Gemlik'te yaşayanlar önemli. Bu konuların uzmanı değiliz. Konunun uzmanlarıyla, kimya mühendisleri ve çevre örgütleri ile bir araya gelip bunun muhakemesini yapalım, burada bize anlattıklarınız yeterli değildir, uzman gözüyle incelenmelidir'' şeklinde konuştu.
(MŞ)

07.01.2013 11:59:22 TSI

Editör: Wan Haber