Yaklaşık 10 yıldır Çiçekli Beldesi Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Yılmaz Kılıç ile çarpıcı bir röportaj gerçekleştirdik. WanHaber.com’dan Uğur Tunçdemir’in sorularını yanıtlayan Kılıç, Çiçekli gömleğinin kendisine dar geldiğini söyleyerek Edremit Belediye Başkan A. Adaylığını da üstü kapalı ilan etti.  Van ve Edremit Belediyesi’nin çalışmalarını eleştiren Kılıç, kentte belediyecilik anlayışına dair hiçbir faliyetin olmadığınının altını çizerek 80’li ve 90’lı yılların Van’ını gördüğünü söyledi. BDP’yi bölgede etkili gördüğünüde belirten Kılıç, aday olduğu taktirde Edremit’i çok kolay kazanabileceğinine de vurgu yaptı. Çiçekli Belediyesi kadrosunda bulunan danışmanlarla birlikte SODES’e ve DAKA’ya proje yazdıklarını da dile getiren Kılıç, Çiçekli’deki her mahalleye bir park ve spor kompleksleri yaptırdıklarını ifade etti.

İşte Yılmaz Kılıç ile yaptığımız o çok özel röportaj…

 

Yılmaz Kılıç’ı biraz daha yakından tanıyabilirm miyiz, Yılmaz Kılıç Kimdir?

1975’te Çiçekli’de doğdum. 2004’ten beri 2 dönemdir belediye başkanıyım. 18 yaşında siyasete Doğruyol Partisi’nde girdim. 22 yaşında Demokrat Türkiye Partisi Edremit ilçe başkanlığı yaptım. Çiçekli 94’de belde olunca aday oldum aday oldugumda 24 yaşındaydım, 24 yaşında olduğum için mali idarelerde seçilme yaşı 25 olduğundan dolayı geri çekildip, 5 yıl ticarete atıldım. 2004’te AK Parti’den aday dayı oldum vermediler bende CHP’ye geçtim Van Milletvekili Mehmet Kartal Bey beni davet etti ve bende Çiçekli Belde Belediye Başkanlığına aday oldum ve 1. olarak seçimden çıktım ve en yakın adayımada iyi bir fark attım.

Ben Çiçekli'yi aldığımda Çiçekli bir köydü doğru dürüst oturacak makamları dahi yoktu. İlk işimiz başkanlık binamızı bitirmek ve halkımıza hasret oldukları suyu ulaştırmak oldu. Yol genişletme, asfalt, çiçekliye karış karış hizmet götürdük. 2006'da Van'da açılan DAKA fonuna proje yazmaya karar verdik ve ekibimizde olmadığından dolayı 2 öğretmenle proje yazmaya başladık. İlk projemiz Çiçekli'de neden bir park olmasın? sloganıyla başladık ve bir proje hazırlayıp verdik. Park projemiz DAKA projeleri kapsamında verilen 700 proje arasında ilk 150’ye girdi. Ve ilk 150’nin içinde ise 2. veya 3. Büyük bütçe oldu. Van’da ve bölgede olmayan bir parkı çiçekliye yaptık.

2 Dönemdir başkanlık yapıyorsunuz. Bu Başkanlık sürecinde Çiçekli’yi nerden nereye getirdiniz, artılarınız ne oldu?

Biz hep Çiçekli’nin geleceği için çalıştık bugün için çalışmadık. Çiçekli’nin gelecek 30-40 yılını düşünerekten çalıştık. 250 bin TL’ye 500 tonluk su deposu yaptık Çiçekl’nin nüfusu 5 bin olmasına rağmen 36 bin nufusa kadar kaldıracak bir su deposu yaptık. Çiçekli’nin su sorununu 36 yıllığına çözük.  2009’da seçimlere girdik seçimlerde  halk zoruyla aday oldum AK Parti’yle girdiğimiz seçimi zaferle kazandık. Tenis kortları, semt sahaları, basket sahaları, 5 mahallemize 5 park yeni aldığımız bir mahallemizinde yolları genişletildi, asfaltlandı tüm çalışmaları yapıldı. Çiçekli belediyemizin dışında hükümetimizinde çeşitli yardımları oldu. 1 okulumuz varken 5 ilk öğretim okulumuz oldu hiç yokken bir tane lisemiz oldu. Sağlık ocağımız yokken 5 katlı il tipi sağlık ocağımız var. Bizim teşvik ve girişimlerimizle Çiçekli’de büyük alışveriş merkezleri, bakkallar, berberler, manavlar açıldı eskiden bunlar Çiçekli’de yoktu. Çiçekli’yi köy havasından çıkarıp kent havasına bıraktık. Sosyal etkinliklerimiz hiç ara vermeden devam ediyor. Ramazan etkinliklerini biz 10 yıldır yapıyoruz biz bu işleri yaparken bölgede kimse bilmiyordu. Halı saha turnuvalarımız, plaj futbol turnuvalarımız, voleybol turnuvalarımız halkımıza yönelik şiirler, şairler, şarkılar dinletilerimiz ve şölenlerimiz var. Çiçekli dopdolu bir on yıl geçirdi imkanlarımız yettikçe bu icraatleri yaptık. Kısacası Çiçekli gömleği bana dar geldi, ben böyle düşünüyorum daha fazla imkan olsaydı daha fazla işler yapacağımada inanıyorum.

Belediyeyi devir aldığınızda ne kadar borcunuz vardı, şimdi ne kadar borcunuz var ve büyükşehire ne kadar bir borç devredeceksiniz?

2004’te ben devraldığımda Çiçekli Beldesi’nin yaklaşşıl 500 Bin Lira borcu vardı. Ben 500 Bin Lira ile borç aldığım bu belediyeyi malum büyükşehir olduğumuzdan dolayı bağlı bulunduğumuz ilçeye taşınır ve taşınmaz ve mali durumumuzla ilgili bütün belgeleri verdik. Ben o belgeleri verirken  Çiçekli Belediyesi’ni Allaha şükür tertemiz bir sayfa olarak devrettim. Bu kadar borçla devraldığımız bu belediyeyi sıfır borçla devrediyorum. Belgelidir söylemli değil.

Bu süreçte eksik projeleriniz kaldı mı?

Kanalizasyon projemizi çizdirmiştik projelerimiz hazır. Burada imara yer açmak çok kolay değil insanları ikna etmek kolay değil. Beldeninde kapanacağını duyunca çalışmalara ara verdik ama bu proje benim içimde bir eksik olarak kaldı. Projesini çizdiğim bu projeyi Çiçekli halkına kazandırmak isterdim. Nasip olmadı inşallah ileriki tarihlerde çiçekli halkına bu proje kazandırılır.

""

Halk tarafından sevilen bir isimsiniz, Edremit Belediye Başkan adaylığı için de kulislerde sık sık adınız geçiyor, Edremit Belediyesi ile ilgili aday olmayı düşünüyor musunuz?

Halkımıza çok teşekkür ediyorum ve bunuda vermiş olduğumuz emeklerin karşılığı olarak görüyorum. Mevcuz rozetini taşıdığımız bir partimiz var AK Parti, inanıyorum ki partimiz en doğru kararı verecektir. Partimizin her kulvarda bize vereceği hizmete her zaman açığız, çalışmayada hazırız. Türkiye’nin en genç belediye başkanıyım 27 yaşında belediye başkanı oldum. 10 yıldırda burada yeteri kadar belediyecilik alanında tecrübeler edindim. Ben Edremit’i taşıyabileceğime inanıyorum. Bir köy olan Çiçekli’yi nasıl bugünlere getirdiysek Edremit’i de güzel yerlere getirip Türkiye ile tanıştırabiliriz. Partimiz bizi bu göreve layık görürse bizlerde çıkar kollarımızı sıvar işe koyuluruz. Gerek seçimlerde, gerekse seçimlerden sonra halkımıza en güzel hizmeti vereceğimize inanıyoruz. Nasıl ki bu beldede 10 yıldır insanları mahçup etmediysek biz oradada insanları başbakanımızı, vekillerimizi, teşkilatlarımızı mahçup etmeyeceğimize inanıyorum ve bu konuda da kendime son derece güveniyorum. Son karar partimizindir partimizin vereceği kararada son derece saygımız var.

Edremit Belediye Başkanlığına aday olmayı düşünürseniz hangi projelerle halkın karşısına çıkacaksınız?

Başbakanımızın deyimiyle Edremit’e 3 tane çılgın projeyle geleceğiz. Samimiyetimle söyleyebilirim ki çok güzel projelerle geliyoruz, adaylık süreci başladığı zaman projelerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Hazırladığımız projeler Edremit’in değil, Van’ın çehresini değiştirecek projelerdir. Van Büyükşehir’in çehresini değiştirecek projelerdir. Edremit Van’ın vitrinidir, bizlerde vitrin projeler hazırlıyoruz. Hem ilimize, hem ilçemize yakışacak projelerdir bunlar. Edremit’e ben belediyeciliğin uğramadığını düşünüyorum. Tam anlamıyla belediyecilik son bi kaç dönemdir Edremit’e gelmemiştir. Edremit hizmete susamıştır. Eğer bizlere öyle bir imkan sunulacaksa Edremit’i Edremit yapacağımıza inaniyorum. Edremit sıradan bir ilçe değildir. Tenzih ediyorum Van’ımızın bütün ilçeleri güzel ama Edremit ayrı bir güzel. Edremit Van’ın incisi, Edremit Doğu’nın incisi, Edremit Türkiye’nin incisidir. Edremit  Türkiye’de 1640 rakımda olan bir denizin sayfa kentidir.

BDP’yi bölgede etkili görüyor musunuz?

 BDP tabiki Van’da etkili olduğu gibi ilçemizdede etkilidir ama partim bana okey verirse ben Edremit’i çok kolay alacağıma inanıyorum. Edremit’te güçlü bir teşkilatımız var, güçlü bir ekibimiz var. Edremit’te hiç şüphesiz AK Parti bayrağını dalgalandıracağız.

Siz ve bölge halkı yeni büyükşehir yasasına vakıfmısınız. Büyükşehir yasası ile beraber hangi hizmetler gelecek neler yapılacak bunlar biliniyor mu?

Belde halkımızın çoğu yeni yasayı biliyor, bilmeyenlerede bizler anlatıyoruz. Bir yandan beldemiz kapanıyor diye üzülürken diğer yandan da büyükşehir sınırları içine girdikleri için seviniyorlar. Çiçekli küçülmüyor, Çiçekli büyüyor, Çiçekli hizmetler ile de Edremit ile birleşip devleşiyor. Kafalarında soru işaretleri olanlar için birkaç şey söyleyeyim gerek alt yapıda gerekse üst yapıda gerek sosyal yapıda Büyükşehir ile birleşip hizmetlerin artacağına inanıyorum. İktidar hükümeti ile beraber Van’ın kazanacağına inanıyorum. Van Belediyesini başkalarının kazandığında ne olacağını Van halkı gördü son 4-5 yıldır yapılan belediyeciliği Van halkı hak etmiyor, Van proje istiyor, Van değişim istiyor, Van dönüşüm istiyor, Van etkinlik istiyor. Bir kent valinin veya kaymakamın yaptığı etkinliklerle tatmin ettirilemez ve kandırılamaz. Bunlar belediyelerin işidir, kaymakamların valiliklerin işi değildir. Van’da ve Edremit’te yapılan belediyecilik belediyecilik değildir. Yol yapmak rutin görevdir, çöp almak rutin görevdir, park bahçe yapmak rutin görevdir. Belediye bunların dışında ne yapmıştır, nasıl bir hizmet yapılmıştır, neler değiştirmiştir? Hiçbirşey yok!

Sizce Edremit’in Van’ın temel sorunları nelerdir?

Van ve Edremit’in sorunları dar yollarıdır, dar caddeleridir, dar sokaklarıdır. Bu yeni yapılan imar planı ile ilgili imar tartışmaları halen devam ediyor. Bana göre Van Belediyesi orda etkin olamadı. Sen kendi ilinin için yapılan imar planı içerisinde dışarda kalıyorsan bu senin eksikliğindir. Burada Van Belediyesi daha etkin bir rol oynayabilirdi. Van ve ilçe belediyelerinin turizme farklı bir önem vermeleri lazım. O sahilleri düzeltmeleri lazım, sahil yollarını düzeltmeleri lazım. Park ve bahçelerde sosyal etkinlikler düzenlemeleri lazım.  Cadde ve sokakları aşmaları lazım. Ben Van’ın çocuğuyum Van’da doğup büyüdüm hiç dışarı çıkmadım sadece iş ve toplantı vakitleri çıkmış olmama rağmen ben sadece 80’lerin Van’ını görüyorum. 80’lerin imarını görüyorum 80’lerin 90’ların dar sokaklarını dar cadelerini görüyorum. Bir cadde ve sokağa giremiyorsun, aracını park edemiyorsun ve bunlar halen bu sorunlara bir çözüm bulmuş değiller.  Şehir giriş ve çıkışlarında karayollarımızın yapmış oldukları o alt üst geçitler dışında  Van’ın çehresini değiştirebilecek herhangi bir çalışmayı ben görmedim, ya da duymadım. Edremit’i de tek kelimeyle özetlersek hiçbir şey yok. Ben buradada bir şey göremedim. Bahsetmişken söyleyeyim ben geçen Edremit TOKİ’ye çıktım, eski TOKİ hükümetimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından  eksiksiz Edremit Belediyesi’ne devredilen alanlarda 5 yıldır otlar kesilmiyor, peyzaj diye bir şey kalmamış, Edremit Belediyesi herhangi bir şey yapmamış buralara parklar yok olmuş, yollar yok olmuş.

Gördüğümüz kadarıyla Beldede çeşitli etkinlikler, sporsal faliyetler yapıyorsunuz, Beldede sporla ilgili ne tür çalışmalarınız var?

Ülkemizde, beldemizde en çok tutulan spor dalı futboldur. Gençlerimizde bu spor dalına oldukça heveslidirler. Bizlerde futbol ağırlıklı etkinlikler yapıyoruz güzel bir sahilimizin ve peyzajımızın olmasından dolayı 2009’dan beri TFF ile ortaklaşa  her yıl geleneksel olarak plaj futbolu turnuvaları düzenliyoruz. Tabi bunlarda şenlik havasında geçiyor, güzel bir etkinlik oluyor hem Van için hemde Çiçekli için . Kış aylarında da halı sahalarda turnuvalarımız oluyor. Kış aylarında 1 ay boyunca Çiçekli’de sadece futbol konuşulur. Onun dışında dinletilerimiz, müzik şölenlerimiz felan oluyor. Ramazan aylarında da çok güzel etkinliklerimiz oluyor. Ben spordan gelen bir kişi olarak sporsal faliyetlere daha çok önem veriyorum.

SODES projeleri kapsamında çeşitli destekler aldınız, bu projelerin ilçeye kazanımları neler oldu?

SODES’te proje bazında iyi bir ekibimiz var. Her dönem projeler yazıyoruz ve bir çoğuda geçiyor. 5 mahallemizde 5 çocuk parkımız var. 3 tane sosyal tesisimiz var basketbol, voleybol için 2007’de girişimlerimiz sonucu bir adet tenis kortu bir adette basketbol, voleybol sahamızı Çiçekli’ye kazandırdık. İstanbul’un, Bursa’ın ne tür mahallelerinde parklar varsa Çiçekli’de de aynı park var.

""

Bazı devlet kurumlarının Edremit ve Çiçekli tarafına kaydırılmasının Çiçekli’ye artıları neler olacak?

Karayolları Bölge Müdürlüğümüz yaklaşık 300 dönüm üzerine gerek idari binalarını gerek lojmanlarını gerekse sosyal tesislerini  kurabileceği bir yer verdik. Bu da en azından Çiçekli Beldesi’ne kazandırılan 2 bin nüfus demektir. O nüfustan çok ülkemizin en çalışkan kurumu beldemize gelecek,  bunlarında Çiçekli’ye çok şey katacağına inanıyorum.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Son olarak ben özellikle sizlere, wanhaber.com ailesine değerli zamanınızı ayırıp burada bizleri ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyorum. İnşallah bu içinde bulunduğumuz barış süreci bizler için, halkımız için, Kürt ve Türk milleti için, Türkiye ve Türkiye’nin geleceği için hayırlara vesile olur. Başbakanımız bu olaya elini kolunu değil,  gövdesini taşın altına koymuş bizlerde Van’daki belediyeler, STK’lar, diğer partilere  mensup arkadaşlarımızla süreci tek tek halkımıza anlatmamız lazım. Yıllardan beri gelen bir kardeşlik vardır. Bir daha annelerin, babaların ve kardeşlerin ağlamaması temennisinde bulunup, Vanlı hemşerilerimi saygıyla selamlıyorum.

Editör: Wan Haber