Ordu Radyo TV Gazetecileri Derneği Başkanı Birol Yılmaz, "Basın emekçileri dün olduğu gibi bugün de 'bayram' yapamıyor. Çalışan Gazeteciler Günü'nü yine buruk geçiriyor" dedi.
Başkan Yılmaz, yayımladığı "10 Ocak Gazeteciler Günü" mesajında, "Bugün çalışan gazeteciler günü. 1971 darbesine tepki olarak bayram olmaktan çıkarılan bu günün öyküsü var. 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla sessiz bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında sendikanın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, 'Çalışan Gazeteciler Bayramı' olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, 'bayram' olmaktan çıkarıldı ve 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anılmaya başladı. 10 Ocak 2013... Aradan tam 52 yıl geçti. Basın emekçileri dün olduğu gibi bugün de 'bayram' yapamıyor... Çalışan Gazeteciler Günü'nü yine buruk geçiriyor" diye konuştu.
"Gazeteciler zor koşullarına rağmen kamusal görevini yerine getirmeye, toplumun 'gözü, kulağı, sesi' olmaya çalışıyor; halkın bilgi edinme hakkı için mücadele veriyor" diyen Yılmaz, "Bugün Türkiye'de ve orduda baskılara boyun eğmeyen, halka doğruları gösteren, özgürce haber yapan ve yazı yazan gazetecilerin sayısının oldukça azaldı. Gazete ve televizyonların pek çoğu sermaye sahiplerine ait. Baskılara boyun eğmeyen, kalemlerini satmayan, halka doğruları korkusuzca anlatan, çıkar gruplarının borazanlığını yapmayan, tarafsız, dürüst basınımızın ve basın çalışanlarımızın gününü kutluyorum" şeklinde konuştu.
(RCP-SLH-Y)

09.01.2013 15:29:19 TSI

Editör: Wan Haber